Guvernul își propune să finalizeze în acest an conectarea la internet a tuturor celor 783 de localități incluse în programul de dezvoltare a infrastructurii de internet de mare viteză din mediul rural, deși, în ultimii doi ani, doar circa 150 de localități au fost conectate, iar peste 600 dintre acestea așteaptă încă avize de la diverse autorități.
Obiectivul a fost anunțat, vineri, de premierul Dacian Cioloș, la Ministerul Comunicațiilor.
Cioloș a arătat că proiectele de conectare au fost blocate pentru cele 600 de sate și comune din cauza birocrației, mai exact ca urmare a numărului relativ mare de avize solicitate autorităților locale. Ca urmare, el a precizat că va discuta cu prefecții astfel încât acest circuit de avizare să fie simplificat, iar proiectele să poată fi implementate mai ușor.
Prim-ministrul a adăugat că circa 90 de localități se află în faza de finalizare a conectării la rețeaua de internet de mare viteză, iar Guvernul își propune ca, până la sfârșitul anului, să conecteze și restul localităților.
CITEȘTE ȘI Studiu: românii stau pe internet în timp ce se uită la televizor, dar companiile locale care au reclamă pe TV nu fac trimitere către onlineÎn 2014, Romtelecom și Cosmote au fost selectate drept câștigătoare ale licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor pentru a dezvolta infrastructura națională de internet de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru astfel de servicii. Ambele companii au ca acționar majoritar Deutsche Telekom.
Licitația a fost organizată pentru 783 localități, împărțite în 7 zone geografice. Romtelecom a fost desemnat câștigător pentru 4 dintre regiuni, iar Cosmote România pentru 3 regiuni, în toată țara. Romtelecom a primit o finanțare de 37,2 milioane de euro, iar Cosmote, de 27,9 milioane de euro.