România a început din 2023 să piardă locuitori prin emigrare, inversând un trend care durează de mai mulți ani. Datele cele mai recente, analizate de Profit.ro, arată că, în 2023, un total de 48.612 persoane au plecat din România, în timp ce 29.830 de persoane au devenit imigranți definitivi, rezultând un sold negativ al migrației de -18.782 de persoane.
Emigrarea: Europa de Vest rămâne destinația principală
Românii continuă să plece în număr mare spre țările europene, în special către Italia (9.950 persoane), Germania (8.001 persoane) și Spania (6.724 persoane). Aceste trei țări însumează peste 50% din totalul emigranților.

Alte destinații populare includ Austria (2.685), Franța (1.733) și SUA (1.088).
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Datele confirmă preferința pentru state cu economii dezvoltate și oportunități mai bune pe piața muncii.
În plus, un număr semnificativ de români care au emigrat definitiv (15.689 persoane) au ales alte țări, ceea ce sugerează o diversificare a destinațiilor.
Soldul de oameni al României este susținut de moldoveni și ucraineni
Trendul s-a schimat în 2023. Până în 2022 mai mulți români au ales să se întoarcă definitiv în țară decât cei care au plecat de tot, între 2017 și 2022. Datele INS arată că în perioada menționată s-au întors definitiv 317.214 de români. Prin comparație, doar 180.970 au ales să plece permanent.

Deși numărul imigranților nu compensează pierderile prin emigrare, România a devenit o destinație tot mai atractivă pentru cetățenii din jur.
Republica Moldova conduce detașat topul, cu 10.196 persoane stabilite definitiv în România.
Ucrainenii reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate de imigranți, cu 2.229 persoane, în contextul războiului făcut de Rusia în țara vecină.

Pe lângă aceștia, România a primit și imigranți, cel mai probabil români care se întorc definitiv acasă, din Canada (490), SUA (584), Germania (483) și Italia (483).
Cifrele sunt modeste comparativ cu fluxul de români care părăsesc țara pentru aceleași destinații. În mod similar, Ungaria și Israel contribuie fiecare cu sub 200 de persoane la imigrația totală.
Deficitul de migrație
Imigrația este în creștere, dar realitatea este că România începe să piardă mai mulți locuitori decât câștigă prin migrație, iar decalajul este semnificativ.

De exemplu, în 2023, în Italia s-au stabilit aproape 10.000 de români, dar doar 483 de persoane au făcut drumul invers spre România. În alți ani, repatrierile erau mai mari. Undeva la peste 1.000 de români care se întorceau definitiv din Italia, după cifrele INS. Aceeași tendință se observă și în Germania (8.001 plecați vs. 483 veniți) și SUA (1.088 plecați vs. 584 veniți).
Notă despre datele INS: Emigranti cu schimbarea domiciliului sunt persoanele (de cetatenie romana) care emigreaza in strainatate. Emigratia este actiunea prin care o persoana renunta la domiciliul din Romania si isi stabileste domiciliul pe teritoriul altui stat. Domiciliul din Romania al persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI/CI provizorie, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.
Imigranti cu schimbarea domiciliului sunt persoanele (de cetatenie romana) care imigreaza in Romania. Imigratia este actiunea prin care o persoana renunta la domiciliul de pe teritoriul altui stat si isi stabileste domiciliul in Romania. Domiciliul din Romania al persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI/CI provizorie, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.