Creditorii de asigurări care vor să-și recupereze banii din Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au obligația depunerii unei cereri de plată, adresată în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data apariției dreptului de creanță, iar de la aceasta cerință nu sunt excluse nici hotărârile judecătorești rămase definitive, a anunțat, joi, FGA, ca reacție la un comunicat publicat joi de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).
Potrivit AVAC, persoanele vătămate în accidente de circulatie așteaptă luni sau ani până intră în posesia compensațiilor, după 4 - 5 ani de procese, din cauza unor hotărâri judecătorești ce resping executarea unor decizii definitive ale instanțelor, motivarea acestor magistrați fiind că persoanele prejudiciate își pot valorifica dreptul de despăgubire exclusiv după regulile FGA.
FGA susține că, potrivit legilor în vigoare, este obligatorie depunerea unei cereri, regulă de la care nu sunt excluse nici hotărârile judecătorești rămase definitive. În plus, verificarea titlurilor executorii este obligatorie, fiind posibil ca unii solicitanți să nu îndeplinească condițiile legale în vederea recuperării banilor, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În ceea ce privește necesitatea verificării titlurilor executorii, aceasta se face conform legii și este justificată de faptul că, este posibil ca solicitanții, deținători ai titlurilor executorii, să nu îndeplinească condițiile Legii nr. 213/2015, în principal cele privitoare la calitatea de creditor de asigurare, la plafonul de garantare, ori la termenul legal de depunere al cererii de plată”, se arată în comunicatul FGA.
Totodată, reprezentanții FGA au subliniat că Fondul nu poate iniția plata creanțelor de asigurare decât după ce instanța decide, în mod definitiv, falimentul respectivului asigurător.
”În cazul Astra Asigurări, de exemplu, de la închiderea procedurii de redresare financiară și demararea procedurii falimentului și până la declararea definitivă în instanță a falimentului societății au trecut aproximativ 8 luni”, se arată în comunicat.
Pentru societățile de asigurare aflate în activitate, în ceea ce privește hotărârile definitive ori titlurile executorii, se aplică legislația aferentă acestui sector de activitate, iar modul în care acestea își achită obligațiile de plată către creditorii de asigurări nu are legătură cu legislația FGA, potrivit reprezentanților Fondului.