Dragnea anunță data referendumului pentru familie. De la căsătorie între soți la "între un bărbat și o femeie"

Dragnea anunță data referendumului pentru familie. De la căsătorie între soți la "între un bărbat și o femeie"
scris 24 iul 2018

Președintele PSD, Liviu Dragea, a declarat marți că la începutul lunii septembrie va discuta în Coaliție despre referendumul privind redefinirea familiei, astfel că în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din luna octombrie s-ar putea să aibă loc acest referendum. El a spus că va discuta și cu Guvernul acest lucru deoarece rectificarea bugetară trebuie să cuprindă și banii pentru organizarea referendumului.

"La începutul lunii septembrie, sigur o să discutăm în Coaliție, o să discutăm și cu colegii din Senat, și colegii din partid, dar eu cred că în prima săptămână a lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat pentru declanșarea referendumului pentru modificarea Constituției, în sensul dorit de cei trei milioane de cetățeni. Poate fi organizat în sfârșitul lunii septembrie, poate fi 30 septembrie, ultima duminică din septembrie, sau prima duminică din octombrie. Trebuie să avem o discuție și cu Guvernul și vom avea în perioada următoare pentru că oricum se va organiza referendumul, deci trebuie să prindă la rectificarea bugetară banii pentru a putea organiza referendumul", a declarat Liviu Dragnea, marți, la Parlament, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

El a mai spus că nu e obligatoriu ca referendumul să fie duminică și nu este obligatoriu să fie doar o zi pentru referendum.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Regulament pentru reabilitarea fațadelor clădirilor din Capitală: Amenzi de până la 8.000 de lei pentru proprietarii care nu repară pereții exteriori ai imobilelor pe care le dețin CITEȘTE ȘI Regulament pentru reabilitarea fațadelor clădirilor din Capitală: Amenzi de până la 8.000 de lei pentru proprietarii care nu repară pereții exteriori ai imobilelor pe care le dețin

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament și a sesizat și Curtea Constituțională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea șefului statului.

Camera Deputaților a adoptat Legea referendumului la sfârșitul lunii decembrie 2017, iar președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

În 4 aprilie, plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi "pentru”, 71 de voturi "împotrivă” și 6 abțineri, în forma inițială.

Potrivit textului legii, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului".

Referendumul este pregătit în contextul în care fostul Guvern Tudose a avizat inițiativa cetățenească prin care este propusă modificarea Constituției astfel încât familia să fie definită drept căsătoria liber consimțită "între un bărbat și o femeie".

Articolul actual din Constituție stabilește că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Potrivit noului proiect, articolul a fost modificat astfel: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".

Recent, Curtea Constituțională a României a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene să clarifice dacă termenul “soț” poate fi interpretat și ca “membru al familiei” chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene. Răspunsul a fost că noțiunea „soț” cuprinde și soții de același sex. România nu e obligată să legalizeze căsătoriile gay, dar trebuie să acorde drept de ședere soților de același sex.

viewscnt
Afla mai multe despre
referendum
liviu dragnea