Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede îndepărtarea, tranchilizarea, relocarea sau, ca ultimă soluție, împușcarea sau eutanasierea carnivorelor mari aflate în localități. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat însă asigurări că actul normativ va reglementa doar intervenții în situații care pun în pericol siguranța și securitatea cetățenilor și a bunurilor acestora și doar în intravilan.
Potrivit proiectului de ordonanță, ”statutul actual de conservare al speciei urs în România este favorabil, ceea ce determină o creștere a numărului de exemplare ale căror acțiuni în intravilanul localităților pun în pericol siguranța și securitatea cetățenilor și a bunurilor acestora”, fiind nevoie de ”nevoie urgentă de crearea unei stări de siguranță cetățenilor din zone cu prezență intensă a urșilor, prin reducerea și combaterea acțiunilor și atacurilor acestora în intravilanul localităților”.
Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se va efectua gradual prin următoarele metode:
a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.
În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare.
CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanaleDecizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute este luată prin votul majorității echipei de intervenție, din care fac parte:
a) primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență;
b) personal al unităţilor şi/sau subunităţilor specializate de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
c) personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului, persoana juridică română care a fost licenţiată în condiţiile legii şi căreia i se atribuie în gestiune fauna de interes cinegetic din cuprinsul unui fond de vânătoare, având încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate;
d) medicul veterinar împuternicit.
Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu sporuri la Antifraudă - ANAF cere Ministerului Justiției să clarifice situațiaÎn cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate.
Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
CITEȘTE ȘI FOTO Șeful Sindicatului Metrou, Ion Rădoi, așteptat în miez de noapte în fața DNA de sindicaliști pentru a fi protejatTranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.
În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.
Costurile de întreținere a puilor de urs relocaţi după intervenţia din zonele locuite sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
CITEȘTE ȘI Cum se fură românii unii pe alții la facturile de energie electrică. Expert: Metodele sunt tot mai rafinate”Gradualitatea e cea mai importantă în aceste intervenții. Trebuie să se intervină gradual, împușcarea să fie doar în cazul în care reprezintă un risc iminent la adresa vieții cetățenilor. În proiectul de OUG am păstrat varianta deciziei prin majoritatea celor din echipa de intervenței”, a susținut ministrul Tanczos Barna.
PROIECTUL DE ORDONANȚĂ POATE FI CITIT AICI