Covid-19 - Varianta B.1.1.529 a fost clasată drept „îngrijorătoare” de OMS și denumită Omicron

Covid-19 - Varianta B.1.1.529 a fost clasată drept „îngrijorătoare” de OMS și denumită Omicron
scris 26 nov 2021

Noua variantă B.1.1.529 a Covid, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și numită „Omicron”, scrie Le Figaro.

„Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experți desemnați de OMS să urmărească evoluția Covid-19, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit Grupului consultativ tehnic privind evoluția virusului, prima infecție confirmată cunoscută de Omicron provine dintr-o probă recoltată pe 9 noiembrie. În aceste ultime săptămâni, infecțiile în Africa de Sud au crescut mult și au coincis cu depistarea noii variante. A fost apoi depistată și în Israel la o persoană revenită din Malawi, Botswana, în Belgia și la Hong Kong.

„Înțelegem că oamenii sunt îngrijorați. Lucrul bun este că avem sisteme de supraveghere în lumea întreagă pentru a depista aceste variante foarte rapid”, a subliniat Maria Van Kerkhove, responsabila cu gestionarea epidemiei de Covid-19 la OMS, care a făcut apel la populație să reducă expunerea, respectând în special gesturile-barieră și să se vaccineze.

Până acum nicio nouă variantă nu a provocat atât de multă îngrijorare în lume după Delta.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Pentru a facilita dezbaterile publice despre variante, OMS le denumește cu literele alfabetului grecesc (alpha, beta, gamma, delta...), mai accesibil publicului care nu are cunoștințe științifice și care permite evitarea stigmatizării țării unde varianta respectivă a fost descoperită.

Conform grupului de experți ai OMS, datele preliminare sugerează că există „un risc crescut de reinfectare” cu Omicron, în raport cu alte variante îngrijorătoare. Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 care este responsabil de Covid-19, au mutații cu timpul.Majoritatea mutațiilor au un efect redus sau deloc asupra proprietăților virusului.

Cu toate acestea, anumite mutații pot afecta proprietățile unui virus și pot afecta, de exemplu, răspândirea, severitatea bolii pe care o provoacă sau eficacitatea vaccinurilor și a medicamentelor. 

Potrivit OMS, o variantă a SARS-CoV-2 este considerată îngrijorătoare atunci când este asociată uneia sau mai multor schimbări, precum creșterea transmisibilității sau virulenței, scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică și socială sau a instrumentelor de diagnosticare, a vaccinurilor și a tratamentelor disponibile. Până în prezent existau patru alte variante îngrijorătoare: Delta, ce reprezintă aproape totalitatea cazurilor secvențiate în lume, Alpha, Beta și Gamma. 

viewscnt
Afla mai multe despre
virus
africa