Ciobanii vor și alte schimbări rapide în lege și amenință că vin din nou la București

Ciobanii vor și alte schimbări rapide în lege și amenință că vin din nou la București

Sursa foto:Agerpres

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 dec 2015

Reprezentanții ciobanilor, afiliați la Federația Agrostar, transmit că modificarea operată de Guvern în cazul Legii vânătorii nu rezolvă toate carențele legii și cer și alte schimbări urgente, precum despăgubirea lor atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare le atacă stânele sau le distrug recoltele, amenințând că vor relua protestele în București dacă legislația nu va fi din nou modificată până la sfârșitul lunii ianuarie.

În urmă cu o săptămână, mai multe sute de ciobani s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva modificărilor adoptate recent asupra Legii vânătorii, care interzic, printre altele, pășunatul pe timp de iarnă și înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic, introducând și amenzi pentru nerespectarea numărului maxim de câini la stână care însoțesc animalele.

Urmărește-ne și pe Google News

Ei au încercat să sară gardul care înconjoară Parlamentul, dar au fost opriți de jandarmi.  Senatorul Cristiana Anghel a ieșit la ei cu un un proiect de lege în mână, spunându-le că va elimina din legislație modificările care i-au nemulțumit, dar ciobanii i-au rupt hârtia în față, replicându-i că nu au încredere în Parlament și nu acceptă să discute decât cu ministrul Agriculturii.

În urma acestui protest, Guvernul a modificat Legea vânătorii prin ordonanță de urgență, suspendând până la 25 aprilie 2016 interdicția de pășunat și limitarea numărului de câini la stână care însoțesc animalele, pentru nerespectarea căreia au fost introduse recent amenzi.

Luni dimineața, reprezentanții ciobanilor au anunțat însă că această ordonanță de urgență nu rezolvă toate cerențele legii și au amenințat că vor veni din nou la București.

Din 2016, nu mai puteți alege să plătiți taxele locale înaintea amenzilor. Orice ban virat primăriilor ajunge automat la amenzi CITEȘTE ȘI Din 2016, nu mai puteți alege să plătiți taxele locale înaintea amenzilor. Orice ban virat primăriilor ajunge automat la amenzi

Ei arată că legea prevede în continuare că "nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare", ceea ce, în opinia lor, înseamnă că în continuare fermierilor le poate fi tulburată posesia, legea permițând acest lucru, și precizează că nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată, în sensul că crescătorii de animale nu sunt despăgubiți de către asociațiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele salbatice din fondul de vânătoare de care aceștia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele.

"Prin urmare, considerăm că s-a făcut un mic pas în rezolvarea situației, dar așteptăm cu interes «constituirea grupului de lucru», convenită prin Protocol )încheiat între Comisia pentru  Agricultură din Camera Deputaților, Ministerul Agriculturii, Ministerului Mediului și Federația Agrostar - n.r.), pentru a putea trece la modificare legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit. Dacă până la sfârșitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine și caprine afiliați la Agrostar sunt hotărâți să reia protestele", a anunțat secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Acesta precizează că Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine din România a avansat deja o serie de propuneri, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament, propuneri însușite și susținute total de Ministerul Agriculturii, fiind însă nevoie tot de o ordonanță de urgență din partea Guvernului, pentru ca legea să fie rapid modificată.

Ciobanii vor și alte schimbări rapide în lege și amenință că vin din nou la București
viewscnt
Afla mai multe despre
ciobani
protest
lege