Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Povestea cazului

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită.  Povestea cazului
scris 24 feb 2022

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în ședința publică a Tribunalului Cluj.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată de inculpat, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Condamnă inculpatul C.C. - la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. (...) Interzice inculpatului exercitarea, pe o durată de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, începând cu data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; de a ocupa funcția de primar. (...) Interzice inculpatului exercitarea, cu titlu de pedeapsă accesorie, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a acelorași drepturi a căror exercitare a fost interzisă cu titlu de pedeapsă complementară", se arată în sentința publicată pe site-ul Tribunalului Cluj.

De asemenea, magistrații au mai hotărât scăderea "din durata pedepsei de 5 ani închisoare aplicate inculpatului durata reținerii (dispuse prin ordonanța nr. 256/P/2015 din data de 26.04.2016) a arestării preventive (dispuse prin încheierea penală nr. 197/C/27.04.2016 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, prelungită și menținută ulterior), respectiv a arestului la domiciliu (dispusă prin încheierea penală nr. 125/10.08.2016 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Cluj, menținută ulterior), perioadă de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016".

În continuare, este dispusă "menținerea sechestrului asigurător instituit prin ordonanța din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. - Serviciul Teritorial Cluj asupra: - autoturismului marca Porsche Cayenne S 9PA EL 22, cu seria șasiu WP1ZZZ9PZ8LA52593, cu număr de înmatriculare MM-10-VDC, proprietatea inculpatului C.C., - terenului intravilan în suprafață de 74 mp, din Municipiul Baia Mare, str. Victoriei, nr. 3, înscris în CF 106511 Baia Mare, nr. topo 106511 și a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, nr. 2, din Municipiul Baia Mare, str. Victoriei, nr. 3, înscris în CF 106512 Baia Mare - B118, nr. topo 106512, proprietatea inculpatului C.C., până la concurența sumei de 65.000 lei și 5.000 euro cu privire la care s-a dispus confiscarea specială. Dispune ca sechestrul asigurător instituit prin ordonanța din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. - Serviciul Teritorial Cluj să garanteze și executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 40.000 lei".

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Instanța a mai dispus confiscarea sumei totale de la 65.000 lei și 5.000 de euro, urmând ca în cazul în care nu se găsesc sumele menționate, confiscarea să se realizeze prin echivalent.

"Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, pentru procuror și inculpat", se mai precizează în sentință.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj l-au trimis în judecată, în septembrie 2018, pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, într-un nou dosar, pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată.

În același dosar au fost deferiți justiției Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii anticorupție susțin în rechizitoriul trimis în instanță că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri menționați mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

DNA mai susține că, în perioada ianuarie 2011 - iunie 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, și, ulterior, primar de Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi, etc.

Conform procurorilor, din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013 - 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheș, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt.

DNA mai arată că, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheș a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Cătălin Cherecheș.

DNA precizează că, pe 20 mai 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Cherecheș într-un alt dosar, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

viewscnt
Afla mai multe despre
cătălin cherecheș
mita