U.S. Secret Service, serviciul secret care se ocupă de paza liderilor politici din SUA, a respins o sugestie făcută de avocatul personal al președintelui Donald Trump, potrivit căruia ar fi aprobat o întâlnire între fiul liderului de la Casa Albă și cetățeni ruși, în timpul campaniei din 2016, relatează Reuters.
Un purtător de cuvânt al Secret Service, Mason Brayman, a atras atenția că fiul președintelui nu beneficia de protecția serviciului în iunie 2016, când s-a întâlnit cu avocata apropiată Kremlinului Natalia Veselnițkaia, care ar fi sugerat că are informații compromițătoare despre democrata Hillary Clinton, scrie News.ro.
“Donald Trump Jr nu era protejat de USSS (US Secret Service – n.r.) ]n iunie 2016. În aceste condiții, nu am fi verificat pe nimeni cu care s-a întâlnit în acea perioadă”, a spus Brayman.
“Mă întreb de ce Secret Service, dacă era o problemă, de ce Secret Service a permis accesul acestor oameni (avocata și alți participanți la întâlnire – n.r.). Președintele avea protecție Secret Service în acel moment, iar acest lucru mi-a ridicat un semn de întrebare”, a declarat duminică avocatul lui Truump, Jay Sekulow.
CITEȘTE ȘI VIDEO Italia experimentează „opțiunea nucleară”: să dea vize UE pentru 200.000 de emigranți și să îi trimită înspre nordLa întâlnirea din iunie 2016, în Trump Tower, la care au participat Donald Trump Jr., Jared Kushner și Paul Manafort au fost prezente cel puțin opt persoane, inclusiv un lobbyst ruso-american, Rinat Ahmetșin.
Până în prezent, se știe că au participat la întâlnire Trump Jr., Kushner, Manafort, avocata rusă Natalia Veselnițkaia, Ahmetșin și Rob Goldstone, care a contribuit la organizarea întâlnirii.
O sursă la curent cu ceea ce s-a întâmplat a declarat pentru CNN că în cameră au fost prezente alte două persoane, un translator și un reprezentant al familiei ruse care i-a cerut lui Goldstone să organizeze întâlnirea. Această sursă nu a furnizat însă nume.
Donald Trump Jr., care îi este foarte apropiat tatălui său, a recunoscut săptămâna trecută că a primit-o bucuros pe Veselnițkaia, în speranța să-i trimită informații de la Guvernul rus despre Hillary Clinton.
Însă aceasta nu s-ar fi aflat în posesia unor astfel de informații și ar fi vorbit mai ales despre legea americană Magnițki, o lege care prevede sancțiuni împotriva Rusiei.
Veselnițkaia a respins, la rândul ei, orice legături cu puterea rusă.
Dezvăluirea acestei reuniuni a zguduit tabăra Trump, care subliniază de luni de zile că nu a existat vreo tentativă de coordonare cu rusșii în timpul campaniei prezidențiale americane.