Londra își va onora datoriile față de UE, dă asigurări Hammond și recunoaște disensiunile din Guvern pe tema Brexitului

Londra își va onora datoriile față de UE, dă asigurări Hammond și recunoaște disensiunile din Guvern pe tema Brexitului
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2017

Ministrul britanic al Finanțelor Philip Hammond a dat duminică asigurări că Regatul Unit își va onora datoriile față de Uniunea Europeană și a recunoscut că există disensiuni în Guvern pe tema Brexitului, relatează AFP.

Nicio cifră oficială cu privire la acoperirea angajamentului Londrei față de UE nu a fost publicată, însă sume cuprinse între 55 și peste 100 de miliarde de euro au fost avansate de surse europene sub acoperirea anonimatului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem o țară care își onorează obligațiile. Dacă există o sumă pe care o datorăm și care este corect cuantificată și verificată, bineînțeles că o vom achita. Noi nu suntem o țară care fuge de datoriile sale”, a declarat pentru BBC Hammond, care a susținut rămânerea regatului în UE în campania în vederea referendumului de la 23 iunie 2016.

Metrorex deschide luni stația Pipera, folosită intens de corporatiști, după ce a fost închisă sâmbătă și duminică CITEȘTE ȘI Metrorex deschide luni stația Pipera, folosită intens de corporatiști, după ce a fost închisă sâmbătă și duminică

Factura include contribuții deja promise bugetului UE și tuturor instituțiilor sau entităților care funcționează în baza tratatelor europene.

Ministrul, care este apărărtorul unui ”Brexit blând” în cadrul Guvernului Theresei May, a catalogat drept ”ridicolă” și ”fantezistă” suma de 100 de miliarde de euro avansată, dând asigurări că ministrul britanic de externe Boris Johnson se referea la această cifră marți, când a spus în Parlament că reprezentanții europeni pot ”să fugă într-una” ca Londra să plătească factura Brexitului.

Hammond a mai dat asigurări că ”aproape toată lumea din Cabinetul” Guvernului acceptă de-acum ”ideea că va exista o formă de tranziție” ce ar putea să dureze ”mai mulți ani”, cu scopul evitării unei rupturi bruște între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Întrebat despre luptele interne între ministere, dezvăluite de presă, în vederea poziționării față de o posibilă succesiune a Theresei May - fragilizată de pierderea majorității absolute de către conservatori în Parlament în ultimele alegeri legislative -, Hammond a dat asigurări că nu participă la ele.

”Eu cred că în privința a numeroase subiecte ar fi util ca colegii mei - noi toți - să ne concentrăm asupra muncii de făcut”, a spus el.

Regatul Unit a votat pe 23 iunie 2016 în favoarea unei ieșiri din UE.

Modalitățile Brexitului creează disensiuni în țară, dar și în Guvernul May, între susținătprii unui Brexit ”dur” - ieșirea de pe piața unică și uniunea vamală și reluarea controlului frontierelor - și cei care doresc să se păstreze un acces cât mai larg posibil la piața unică.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
philip hammond