România și Bulgaria vor avea acces la Sistemul Informatic Schengen de la 1 iulie, însă doar pentru a consulta informațiile, fără a putea face modificări în sistem, potrivit Comisiei Europene.
Comisia a adoptat, vineri, o decizie care stabilește că, începând din iulie 2021, România și Bulgaria vor avea acces “read-only” (doar citire) la baza de date a din Sistemul Informatic Schengen (SIS).
SIS, creat în 1995 în urma eliminării controalelor la frontierele interne în UE, este o bază de date la scară largă, care sprijină controlul la frontierele externe și cooperarea în domeniul aplicării legii între țările membre ale Acordului Schengen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Accesul read-only înseamnă că România și Bulgaria vor putea accesa informațiile care există deja în sistem, dar nu vor putea să introducă informații noi.
Decizia Comisiei “vine după ce ambele țări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem”, potrivit Executivului UE.
Comisia arată că România și Bulgaria vor putea vedea, în SIS, istoricul vizelor unui solicitant, ceea ce va facilita procesarea cererilor de viză. De asemenea, accesul la SIS va permite polițiștilor de frontieră bulgari și români să verifice validitatea și autenticitatea vizelor Schengen emise de alte state membre, contribuind la prevenirea fraudei și la combaterea criminalității grave și a terorismului și sporind, astfel, securitatea în UE.
“Accesul complet la SIS va deveni posibil odată ce Bulgaria și România vor fi complet integrate în spațiul Schengen”, precizează Comisia.
La începutul lunii, Comisia a cerut, din nou, Consiliului UE să dea undă verde “cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareRomânia și Bulgaria, care au aderat la UE înaintea Croației, încă așteaptă aprobarea pentru a intra în Schengen, în condițiile în care mai multe state, printre care Germania și Olanda, se opun primirii celor două țări în zona de liberă circulație, citând temeri privind controlul frontierelor și corupția.
Parlamentul European a adoptat raportul care propune admiterea României și Bulgariei în Schengen în decembrie 2018, un an mai târziu fiind propusă și aderarea Croației. Decizia politică finală aparține însă Consiliului, iar votul trebuie să fie unanim.