Ședința celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR a început cu scandal. Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Roman (PNL), căruia președintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile, nu a fost lăsat să conducă ședința, fiind determinat, cu scandal și trageri de scaun, să plece de la tribună. Ședința de plen este condusă de președintele Senatului, Anca Dragu. A fost anunțată prezența a 269 de parlamentari. Propunerea lui Ionuț Moșteanu (USR PLUS) de a include pe ordinea de zi calendarul moțiunii nu a trecut.
Pe ordinea de zi propusă se află proiectul de hotărâre privind înființarea unei comisii de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale, scrie News.ro
Liderul deputaților USR PLUS Ionuț Moșteanu a cerut ca pe ordinea de zi să fie trecut calendarul dezbaterii moțiunii.
Birourile Permanente reunite au decis că moțiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moțiunii se va da după ce Curtea Constituțională se pronunță asupra sesizării Executivului cu privire la existența unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moțiunea. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că "este normal" ca pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură să fie așteptată decizia Curții Constituționale. "PSD respectă legile țării. E normal să așteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a susținut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moțiune va fi supusă votului. "Putem pune la vot moțiunea și, am spus, orice moțiune ajunge la vot va fi votată de PSD", a declarat el.
În textul moțiunii de cenzură se arată că lipsa cea mai gravă a guvernului condus de Florin Cîțu, care nu mai are legitimitate, este "lipsa legitimității morale".
Inquam Photos / George Calin
"Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor. Acest lucru este inadmisibil!", scrie în textul moțiunii.
În document se mai arată că România are nevoie de investiții, dar "la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului".
"În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU! Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat. În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras. De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid. Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU! Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?", scrie în moțiune.
Textul se încheie cu îndemnul adresat senatorilor și deputaților: "Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”! Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!".
Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv ședința, întrucât președinte de ședință ar trebui să fie unul dintre președinții Senatului sau Camerei Deputaților.
Inquam Photos / George Calin
Deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu a declarat că Roman nu avea niciun drept să conducă ședința dacă Anca Dragu e la pupitru.
La presiunile parlamentarilor AUR, Roman nu a fost lăsat să conducă ședința, fiind îndepărtat. Liderul AUR, George Simion, l-a acuzat de uzurpare de calități oficiale, iar parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule!".
Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a numit huligani pe parlamentarii AUR care au intervenit determinând cu scandal plecarea lui Florin Roman de la Tribună.
Ședința este condusă de Anca Dragu.