Toți liderii politici din România, de la președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL, Nicolae Ciucă, la fostul oficial al NATO și candidat la alagerile prezidențiale, Mircea Geoană, i-au transmis felicitări lui Donald Trump pentru câștigarea alegerilor prezidențiale în SUA.
VEZI AICI LIVE TEXT
Printre primii lideri străini care s-au grăbit să-l felicite s-au numărat prietenii săi de lungă durată Benjamin Netanyahu și Viktor Orban, premierii din Israel și respectiv Ungaria, dar și Volodimir Zelenski, președintele ucrainean care știe că soarta țării sale depinde de viitoarea politică de la Washington, și Emmanuel Macron, președintele Franței.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat "călduros" și a declarat că așteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze din nou cu Donald Trump, după o proiecție a postului conservator Fox News potrivit căreia republicanul a învins-o pe vicepreședinta democrată Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA.
Donald Trump susține deja că el este cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. El și-a revendicat victoria în momentul în care avea asigurate, potrivit predicțiilor, 266 de voturi în Colegiul Electoral din cele 270 necesare.
Potrivit proiecțiilor pe care le fac diverse instituții media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câștigat 266 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 219 voturi. Este nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2024.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Participarea și votul online la AGA, extinse în cazul tuturor societățilorDeși victoria sa pare clară, dar nu certă, el a ieșit să o revendice, promițând Americii „o epocă de aur”.
Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite și se va întoarce la Casa Albă pentru un nou mandat, după cel din perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2021, potrivit calculelor făcute de mai multe mari instituții media precum Reuters, CNN, Fox News, New York Times și BBC.
BIOGRAFIE. Povestea vieții lui Donald Trump: De la imobiliare la politică
Cu mult înainte de a-și depune cele trei candidaturi consecutive la președinția SUA, Donald Trump a fost cel mai extravagant miliardar american, relatează News.ro.
Viața mogulului imobiliar din New York a fost prezentată în toate tabloidele și la televizor în deceniile care au precedat improbabila sa candidatură la Casa Albă din 2015-16.
Numele său cunoscut și stilul său brut de a face campanie l-au ajutat să învingă politicieni experimentați - însă un mandat plin de controverse a făcut să fie „dat afară” din funcție de electorat după un singur mandat.
Acum, ajuns la 78 de ani, republicanul își încearcă din nou șansele, organizând o revenire politică uimitoare care l-ar putea aduce din nou în Biroul Oval.
A PRELUAT FRÂIELE AFACERII FAMILIEI ÎN 1971
Trump este al patrulea copil al magnatului imobiliar din New York Fred Trump.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Desant al corporațiilor japoneze în România. Panasonic, Hitachi, Eneos Holdings, Itochu, IHI vin cu investiții masive în energia verde din România, destinată inclusiv Ucrainei. Presa japoneză vorbește despre “trilioane de dolari”În ciuda bogăției familiei, el urma să ocupe cele mai neînsemnate funcții în cadrul companiei tatălui său și a fost trimis la o academie militară la vârsta de 13 ani, când a început să se comporte urât la școală.
După ce a obținut o diplomă de la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, a devenit favoritul la succesiunea tatălui său atunci când fratele său mai mare, Fred, a ales să devină pilot.
Fred Trump a murit la 43 de ani din cauza alcoolismului, lucru despre care fratele său spune că l-a determinat să evite alcoolul și țigările întreaga sa viață.
Trump spune că a intrat în domeniul imobiliar cu un împrumut „mic” de 1 milion de dolari de la tatăl său înainte de a se alătura companiei.
A ajutat la gestionarea portofoliului extins de proiecte rezidențiale al tatălui său în cartierele orașului New York și a preluat controlul asupra companiei - pe care a redenumit-o Trump Organization - în 1971.
Tatăl său, pe care Trump îl descrie drept „inspirația sa”, a murit în 1999.
CELEBRITATEA
Celebritatea și profilul său mediatic s-au extins odată cu imperiul său de afaceri.
Sub conducerea lui Trump, afacerile familiei au trecut de la unități rezidențiale din Brooklyn și Queens la proiecte strălucitoare în Manhattan.
Celebrul Fifth Avenue a găzduit Trump Tower, probabil cea mai faimoasă proprietate a mogulului și locuința sa pentru mulți ani. Hotelul Commodore, aflat în declin, a fost restaurat și a devenit Grand Hyatt.
CITEȘTE ȘI Statul va suporta cheltuielile de repatriere a românilor decedați în străinătate - în limita a 5.000 euroAlte proprietăți purtând marca Trump - cazinouri, condominii, terenuri de golf și hoteluri - au fost ridicate, de asemenea, din Atlantic City, Chicago și Las Vegas până în India, Turcia și Filipine.
Ascensiunea sa spre celebritate a continuat în lumea divertismentului - mai întâi ca proprietar al concursurilor de frumusețe Miss Universe, Miss USA și Miss Teen USA, apoi ca creator și prezentator al reality show-ului NBC The Apprentice.
A găzduit 14 sezoane de The Apprentice, un reality show în care au apărut și copiii săi
Pe parcursul a 14 sezoane, pe măsură ce concurenții Apprentice concurau pentru un contract de management în imperiul său de afaceri, replica sa caracteristică „Ești concediat!” a făcut din „Donald” un nume cunoscut.
Trump a scris mai multe cărți, a apărut în filme și programe de lupte profesioniste și a vândut de toate, de la băuturi la cravate. Însă averea sa netă a scăzut în ultimii ani, Forbes estimând că valorează în prezent aproximativ 4 miliarde de dolari.
De asemenea, Trump a intrat în faliment în șase ocazii diferite, iar câteva dintre afacerile sale - inclusiv Trump Steaks și Trump University - s-au prăbușit.
Și-a protejat informațiile fiscale de controale, iar un raport din 2020 al New York Times a dezvăluit ani de zile de evaziune fiscală și pierderi financiare cronice.
FAMILIA
Viața personală a lui Trump a fost intens mediatizată.
Prima sa soție, și probabil cea mai faimoasă, a fost Ivana Zelnickova, sportivă și fotomodel ceh. Cuplul a avut trei copii - Donald Jr, Ivanka și Eric - înainte de divorțul lor din 1990.
CITEȘTE ȘI LEGE Scad taxele judiciare pentru partaj și divorț. Reduceri și la jumătateBătălia lor acerbă în instanță a ajuns pe primele pagini ale tabloidelor, iar acuzațiile de abuz domestic ale Ivanei Trump - pe care ulterior le-a minimalizat - apar într-un nou film despre Trump, The Apprentice, în care rolul lui Trump este jucat de actorul de origine română Sebastian Stan. Ivana Trump a murit în vara anului 2022.
S-a căsătorit apoi cu actrița Marla Maples în 1993, la două luni după nașterea singurului lor copil, Tiffany. Au divorțat în 1999.
Soția actuală a lui Trump este fostul model sloven Melania Knauss. S-au căsătorit în 2005 și au un fiu, Barron William Trump, care a împlinit recent 18 ani.
Politicianul Trump a fost urmărit de acuzații de comportament sexual nepotrivit și de relații extraconjugale.
La începutul acestui an, două jurii separate au decis că Trump a defăimat-o pe scriitoarea E Jean Carroll, negând acuzația acesteia de agresiune sexuală. El a fost obligat să îi plătească în total 88 de milioane de dolari, dar a făcut apel.
Trump a fost, de asemenea, condamnat pentru 34 de infracțiuni pentru falsificarea înregistrărilor contabile pentru a acoperi o înțelegere prin care a plătit-o pe actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels ca să tacă cu privire la o presupusă întâlnire extraconjugală în 2006.
CANDIDATUL
Într-un interviu din 1980, Trump, în vârstă de 34 de ani, descria politica drept „o viață foarte rea” și spunea că „cei mai capabili oameni” aleg în schimb lumea afacerilor.
Totuși, în 1987, a început să se gândească la o candidatură prezidențială. Pentru scurt timp, a analizat posibilitatea de a se înscrie în cursa din 2000 cu Partidul Reformator, apoi din nou în 2012 ca republican.
Trump a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai „birth-erismului”, teoria conspirației care pune sub semnul întrebării dacă Barack Obama s-a născut în SUA. El nu a recunoscut că a fost o minciună până în 2016 și nu și-a cerut niciodată scuze.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Program de guvernare PSD - Se mențin impozitul de 10% pe venit și impozitul de 16% pe profit, nu se majorează cotele de TVA, nu crește impozitul pe proprietate și nu se reduce nici pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderiAbia în iunie 2015, Trump a anunțat oficial o candidatură la Casa Albă, declarând că visul american a murit, dar promițând să „îl aducă înapoi mai mare și mai bun”.
În discursul său, Trump și-a etalat averea și succesul în afaceri, a acuzat Mexicul că trimite droguri, infracțiuni și violatori în SUA și a promis că va face țara să plătească pentru un zid la frontieră.
Aparițiile dominante pe scena dezbaterilor și platforma politică plină de controverse au atras în egală măsură fani adoratori și critici feroce, precum și un torent de atenție din partea mass-media.
Sub sloganul de campanie „Make America Great Again” (MAGA), el și-a depășit cu ușurință rivalii din Partidul Republican pentru a se confrunta cu democrata Hillary Clinton.
Campania novicelui a fost marcată de controverse, inclusiv o casetă audio scursă în presă în care se lăuda cu abuzuri sexuale și a rămas în urma contracandidatei sale în sondajele de opinie în timpul alegerilor generale.
Cu toate acestea, Trump a avut ultimul cuvânt de spus în fața experților și a instituțiilor de sondare a opiniei publice odată cu victoria sa uimitoare asupra unui politician veteran.
A depus jurământul în calitate de al 45-lea președinte al țării la 20 ianuarie 2017.
PREȘEDINTELE
Încă din primele ore ale mandatului, președintele a adus un dramatism de neegalat funcției, făcând adesea anunțuri oficiale pe Twitter (acum X) și ciocnindu-se deschis cu liderii străini.
CITEȘTE ȘI Ciolacu confirmă că noua lege a salarizării va fi aplicată când deficitul bugetar ajunge la 5%. Susține că ținta poate fi atinsă în 2 aniEl s-a retras din acorduri climatice și comerciale majore, a interzis călătoriile din șapte țări cu populație majoritar musulmană, a emis alte restricții dure privind imigrația, a lansat un război comercial cu China, a aplicat reduceri fiscale record și a remodelat relațiile cu Orientul Mijlociu.
Timp de aproape doi ani, un procuror special a investigat presupusa coluziune dintre campania Trump din 2016 și Rusia. Treizeci și patru de persoane au făcut obiectul unor acuzații penale - pe teme precum pirateria informatică și infracțiuni financiare - dar nu și Trump. Ancheta nu a stabilit existența unei coluziuni penale.
La scurt timp după aceea, Trump a devenit cel de-al treilea președinte al SUA din istorie care a fost pus sub acuzare, din cauza acuzațiilor că a făcut presiuni asupra unui guvern străin pentru a obține informații confidențiale despre rivalul democrat Joe Biden. El a fost pus sub acuzare de o Cameră a Reprezentanților condusă de democrați, dar a fost achitat de un Senat condus de republicani.
Anul său electoral 2020 a fost dominat de pandemia de coronavirus.
S-a confruntat cu critici intense pentru modul în care a gestionat criza, în timp ce SUA era lider mondial în ceea ce privește numărul de decese și de infecții, precum și pentru comentarii controversate, cum ar fi sugestia de a cerceta dacă virusul ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în organism.
A fost nevoit să ia o pauză de la campania electorală în octombrie, după ce a fost diagnosticat el însuși cu Covid-19.
Deși a primit în cele din urmă 74 de milioane de voturi - mai multe decât orice alt președinte american în funcție - a pierdut cursa în fața lui Biden cu peste șapte milioane de voturi.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Decizia politică privind reducerea pragului pentru microîntreprinderi, cel târziu în primul trimestru din 2025. Pragul ar trebui să coboare la 88.500 euro. FOTO ScenariiDin noiembrie 2020 până în ianuarie 2021, el și-a amplificat afirmațiile despre voturi furate și fraudă electorală generalizată - afirmații care au fost respinse în peste 60 de procese.
Refuzând să accepte rezultatele, Trump și-a adunat susținătorii la Washington la 6 ianuarie, îndemnându-i să se adune la Capitoliu în momentul în care victoria lui Biden urma să fie certificată oficial de Congres.
Acest miting a degenerat într-o revoltă care a pus în pericol legislatorii și propriul său vicepreședinte și a condus la o a doua destituire istorică. Trump a fost din nou achitat de Senat, deși la limită.
Acțiunile sale din acea zi sunt acum în centrul a două dosare penale.
REVENIREA
Cariera politică a lui Trump părea ca și moartă după luarea cu asalt a Capitoliului. Donatorii și susținătorii au jurat să nu îl mai sprijine niciodată și chiar și cei mai apropiați aliați ai săi l-au renegat public.
El a lipsit de la inaugurarea succesorului său și și-a mutat familia în Florida, dar, cu o armată loială de fani care încă îl susțin, și-a păstrat o influență masivă asupra Partidului Republican.
Poate cea mai durabilă moștenire a președinției sale a venit după încheierea acesteia - când cei trei judecători de dreapta pe care îi numise la Curtea Supremă au consolidat o majoritate conservatoare care a contribuit la sfârșitul a aproape 50 de ani de drept național la avort.
În ciuda faptului că a fost învinovățit pentru rezultatele slabe ale republicanilor la alegerile intermediare din 2022, Trump și-a anunțat o nouă candidatură la președinție și a devenit în curând candidatul principal al partidului său.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Guvernul a semnat cu Continental, Bosch și NXP Semiconductors finanțările pentru dezvoltarea microelectronicii în RomâniaMai mult de o duzină de adversari, inclusiv fostul său vicepreședinte, l-au contestat în această cursă, dar nu au reușit, deoarece Trump a evitat scena dezbaterilor și și-a îndreptat tirul asupra lui Biden.
Trump a început cursa pentru alegerile generale confruntându-se cu 91 de capete de acuzare în patru dosare penale, însă strategia sa de amânare a cauzelor legale a reușit în mare măsură. Trei cazuri nu vor mai avea loc acum înainte de alegeri, iar sentința sa în New York - cu privire la probabil cel mai slab set de acuzații - a fost amânată până la sfârșitul lunii noiembrie.
La 13 iulie, un bărbat înarmat în vârstă de 20 de ani a încercat să îl asasineze pe Trump în timpul unui miting de campanie în Butler, Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks a tras opt focuri cu o pușcă de tip AR de pe un acoperiș din apropiere, rănindu-l pe Trump în lobul urechii drepte, înainte ca atacatorul să fie ucis de forțele de ordine.
Câteva zile mai târziu, la Convenția Națională Republicană, partidul l-a copleșit cu laude la adresa sa și l-a încoronat oficial candidat republican la președinție pentru a treia oară consecutiv, stabilind o aparentă ocazie de revanșă în fața lui Biden.
Un președinte cu o nepopularitate istorică, mandatul democratului a fost marcat de plusuri economice și de infrastructură post-pandemice, dar și de o inflație ridicată, creșterea imigrației ilegale și haos în politica externă.
După ce Biden s-a dat la o parte și a sprijinit-o pe adjuncta sa, Kamala Harris, Trump a încercat să o lege de eșecurile administrației - cu un succes mediocru.
CITEȘTE ȘI Bill Gates a donat 50 de milioane de dolari pentru Kamala HarrisSondajele naționale indică faptul că, în timp ce dna Harris a galvanizat alegătorii liberali și a strâns milioane de dolari, cursa este extrem de strânsă.
Iar Trump le-a spus susținătorilor săi că 5 noiembrie 2024 - data alegerilor din SUA - va fi „cea mai importantă dată din istoria țării”.