Guvernul se opune unui proiect de lege care propune ca străinii care au investit peste 1 milion de euro să poată primi cetățenia română după 2 ani de ședere pe teritoriul României. Cel mai rapid termen în care un astfel de investitor poate primi cetățenia română este de 2 ani și jumătate, dar numai dacă este căsătorit cu o persoană care deține deja cetățenia română.
Legislația în vigoare stabilește că un străin poate obține, la cerere, cetățenia română dacă domiciliază pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei.
În cazul în care solicitantul a investit în România sume care depășesc 1 milion de euro, termenele respective pot fi reduse la jumătate, deci respectiv la 4 ani și 2 ani și jumătate, în funcție de caz.
Un proiect de lege, inițiat anul trecut de liderul deputaților care reprezintă minoritățile naționale, Varujan Pambuccian, propune ca, în cazul cetățenilor care au investit peste 1 milion de euro, termenul de obținere a cetățeniei să fie redus la 2 ani, indiferent de statutul marital al investitorului.
Același termen era stabilit pentru străinii cu calificări care se angajează în domenii cu deficit de muncă în România, pentru cei care au obținut în România astfel de calificări cetățenia urmând a fi acordată doar printr-o simplă cerere.
Guvernul Cioloș s-a opus acestor prevederi și, prin urmare, senatorii au respins în septembrie anul trecut proiectul de lage, iar, după dezbaterea în comisia de specialitate a Camerei Deputaților, i s-a întocmit raport de respingere.
Săptămâna trecută, înaintea votului din plenul Camere Deputaților, liderul grupului minorităților a reușit, cu sprijinul deputaților liberali, retrimiterea proiectului la comisia de specialitate, în vederea întocmirii unui nou raport.
“Să ne gândim că foarte multe dintre națiunile care astăzi sunt prospere și bine dezvoltate au făcut această selecție de oameni cu meserii de care era nevoie, la un moment dat, în țările respective, în special de oameni cu carte. Și că foarte mulți dintre români au contribuit la prosperitatea acestor națiuni. Și că poate că este bine și a venit vremea - și e și o formă de maturitate asta - să ne manifestăm și noi la fel”, a cerut inițiatorul proiectului colegilor deputați.
CITEȘTE ȘI Netflix angajează traducători pentru filme. Câți bani oferă compania pentru traduceriÎntre timp, însă, Guvernul Grindeanu a transmis deputaților un punct de vedere cu privire la prevederile propuse și a arătat că nu susține proiectul de lege.
Prin urmare și în pofida faptului că grupul minorităților susține actuala guvernare, ar fi o surpriză ca majoritatea PSD-ALDE să adopte o altă decizie decât cea recomandată de Guvern, iar investitorii străini importanți să poată obțină mai repede cetățenia română.