Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și-a exprimat speranța că Marea Britanie va reveni în Uniunea Europeană cândva după Brexit.
Tratatul UE conține nu doar o clauză privind ieșirea din blocul comunitar (Articolul 50), ci și una ce permite revenirea membrilor care au părăsit Uniunea, a arătat miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, șeful Comisiei.
“Odată ce britanicii vor fi ieșit din UE, în conformitate cu Articolul 50, rămâne Articolul 49, care permite revenirea la statutul de membru. Mi-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple”, a spus Juncker, citat de Reuters. “Aș vrea să ne tratăm cu respect și să nu ne abandonăm unii pe alții”, a precizat el.
CITEȘTE ȘI Euronews despre vizita premierului japonez: E cineva acolo? Shinzo Abe și-a ales cel mai prost moment să viziteze RomâniaPotrivit unui sondaj recent, jumătate dintre britanici susțin organizarea unui al doilea referendum referitor la ieșirea din UE, iar o treime consideră că situația lor financiară se va înrăutăți în afara blocului comunitar.
Britanicii sunt într-un stadiu de negare cu privire la consecințele părăsirii Uniunii Europene, însă, confruntați cu înrăutățirea condițiilor de trai din cauza deprecierii lirei sterline și a creșterii inflației, vor realiza că au făcut o alegere greșită și vor reveni în blocul comunitar, potrivit miliardarului.
“Este mult mai greu să divorțezi decât să te căsătorești și eu cred că va fi o nouă dorință de apropiere (din partea britanicilor – n.r.). În teorie și poate chiar și în practică, am putea avea o situație în care Marea Britanie părăsește, în 2019, sau 2020, Uniunea Europeană – pentru că acest lucru trebuie să se întâmple –, însă ar putea să iasă într-o vineri și să se întoarcă în weekend, cu un nou acord încheiat luni dimineață“, a spus Soros anul trecut.