Rusia impune un regim de securitate sporită în trei regiuni de frontieră după incursiunea ucraineană. Forțele Kievului s-ar îndreapta spre centrala nucleară Kursk

Rusia impune un regim de securitate sporită în trei regiuni de frontieră după incursiunea ucraineană. Forțele Kievului s-ar îndreapta spre centrala nucleară Kursk
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2024

Rusia a impus sâmbătă un regim de securitate cuprinzător în trei regiuni de frontieră, în timp ce Moscova și-a mobilizat forțele pentru a contracara cel mai mare atac al Ucrainei asupra teritoriului suveran rus de la începutul războiului din 2022, relatează Reuters.

Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), a ordonat impunerea unui regim antiterorist în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod - care au o suprafață totală de aproape 92.000 km pătrați, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Regimul de la Kiev a făcut o încercare fără precedent de a destabiliza situația într-o serie de regiuni ale țării noastre", a declarat Comitetul Național Antiterorism, adăugând că au existat victime civile.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În esență, măsurile conferă serviciilor de securitate puteri extinse pentru a închide o zonă, inclusiv controlul asupra comunicațiilor și limitarea unei serii de libertăți obișnuite. Mii de civili au fost evacuați din regiunea Kursk.

ULTIMA ORĂ China a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva UE, din cauza tarifelor vamale pentru mașini electrice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ China a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva UE, din cauza tarifelor vamale pentru mașini electrice

Forțele ucrainene au forțat granița rusă marți dimineață și au înaintat în unele părți vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză care ar putea avea ca scop obținerea unei pârghii în posibilele discuții de încetare a focului după alegerile din SUA.

Președintele Vladimir Putin a catalogat incursiunea drept o provocare majoră și, deși generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat miercuri că incursiunea Ucrainei a fost oprită, Rusia nu a reușit până acum să împingă forțele ucrainene înapoi peste graniță.

"Inamicul a fost oprit până acum - dar asta nu înseamnă că totul este liniștit acolo: se duc lupte serioase acolo", a declarat Andrei Guruliov, un general locotenent care a servit în forțele sovietice și ruse și care este acum deputat al partidului de guvernământ.

Bloggerii militari ruși au declarat că situația s-a stabilizat după ce Rusia a trimis în grabă forțe pentru a opri avansul ucrainean surpriză, deși au spus că Ucraina își consolidează rapid forțele și că au loc lupte intense.

Atacul ucrainean asupra Rusiei i-a determinat pe unii de la Moscova să se întrebe de ce Ucraina a reușit să pătrundă atât de ușor în regiunea Kursk.

Ucraina nu a comentat direct atacul, însă o înregistrare video postată de mass-media ucraineană ar arăta soldați ucraineni care controlează o instalație de măsurare a gazului din orașul de frontieră Sudja, unde gazul natural rusesc intră în Ucraina pentru a-și continua drumul spre Europa.

Reuters nu a putut verifica înregistrarea video, dar și relatări din surse rusești au afirmat că Ucraina deține controlul asupra unor zone din Sudja.

Unele surse au afirmat că forțele ucrainene se îndreaptă spre centrala nucleară Kursk, care furnizează o mare parte din energia electrică din sudul Rusiei. Aceasta are în total șase reactoare, două oprite, două în construcție și două operaționale. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că resturi de dronă au căzut pe o substație electrică de lângă Kurceatov, orașul care deservește centrala nucleară Kursk.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU a remarcat "activitatea militară semnificativă" din zonă și a făcut apel la reținere. Diplomații ruși de la Viena au spus AIEA că au fost găsite fragmente, posibil de la rachete doborâte, deși nu există nicio dovadă a unui atac asupra centralei.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
invazie rusia
kursk