Primul proiect al noului Parlament: Amânarea cu încă 7 ani a finalizării procedurilor pentru imobilele naționalizate

Primul proiect al noului Parlament: Amânarea cu încă 7 ani a finalizării procedurilor pentru imobilele naționalizate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 ian 2017

Fostul Guvern Cioloș a amânat, pe finalul mandatului, cu 1 an finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist și de emitere a titlurilor de proprietate. Noii parlamentari, instalați după alegerile din decembrie, solicită însă o amânare de încă 7 ani.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Legea în vigoare prevede că imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist sunt restituite în natură, iar în situația în care restituirea în natură nu mai este posibilă, vor fi acordate măsuri reparatorii prin compensare cu bunuri oferite în echivalent. Terenurile nerestituite intră de drept în Fondul național al terenurilor agricole și al altor imobile, administrat de Agenția Domeniilor Statului.

Până anul trecut, Legea obliga comisiile locale și județene de fond funciar, respectiv Comisia de Fond Funciar a Municipiului București, să soluționeze toate procedurile legate de cererile de restituire, punerile în posesie și eliberarea titlurilor de proprietate până la 1 ianuarie 2017.

Imediat după alegeri, în ședința din 15 decembrie 2016, Guvernul Cioloș a prelungit acest termen cu un an, astfel încât procesul de restituire să fie finalizat până la 1 ianuarie 2018.

Situație imobiliară tristă: Românii locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UE CITEȘTE ȘI Situație imobiliară tristă: Românii locuiesc cel mai înghesuit, în cele mai multe case fără baie și duș și fără spații verzi din UE

Potrivit argumentelor invocate de Guvern, comisiile locale și județene de fond funciar au sesizat însă că, dacă este menținut termenul de 1 ianuarie 2017, există riscul unor grave perturbări ale procesului de restituire, cu consecința afectării drepturilor foștilor proprietari.

“Multe solicitări privind punerea la dispoziție a unor terenuri nu au fost încă analizate și soluționate, prin protocoale de predare-primire, de către Agenția Domeniilor Statului, ceea ce nu a permis aplicarea principiului prevalenței restituirii în natură. Menținerea în vigoare a termenului de 1 ianuarie 2017, ca dată-limită pentru soluționarea tuturor cererilor, precum și pentru intrarea de drept a unor terenuri în Fondul național, ar însemna practic o împiedicare a foștilor proprietari în redobândirea terenurilor”, arăta Guvernul.

Ca urmare, pentru a da posibilitatea comisiilor locale și județene de fond funciar să pună în posesie și să emită titluri de proprietate pe suprafețele de teren pe care le au la dispoziție sau le pot primi de la Agenția Domeniilor Statului, Guvernul Cioloș a prelungit cu an soluționarea cererilor de retrocedare, precum și prorogarea termenului la care terenurile nepuse în posesie intră de drept în Fondul național.

Acum, însă, primul proiect legislativ depus la Parlament în acest an prevede ca procesul de restituire să fie finalizat până la 1 ianuarie 2025, rezultând astfel o amânare de încă 7 ani a acestor proceduri.

Proiectul a fost depus de parlamentarii UDMR și, deși aceștia nu argumentează necesitatea unei astfel de amânări, poate fi explicat prin faptul că măsurile de restituire au în vedere și bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobile
restituire
terenuri
bunuri
titlu
proprietate
amanare
finalizare
guvern
parlament
udmr