Jair Bolsonaro, președintele de orientare naționalistă și populistă al Braziliei, îl acuză pe un guvernator local că manipulează datele privind epidemia COVID-19. Numărul deceselor raportate ar fi „prea mare”. Spune că economia țării nu ar trebui blocată.
Acuzații la nivel înalt legat de raportările de coronavirus în Brazilia. Țara care raportează aproape 3.500 de cazuri și 93 de decese are un epicentru în regiunea Sao Paolo, iar președintele Jair Bolsonaro denunță faptul că guvernatorul acesteia, Joao Doria, umflă artificial numărul de cazuri dn rațiuni politice, însă nu a oferit o evidență în acest sens, transmite Reuters.
Sao Paolo raportează un număr de 1.223 de infectări, reprezentând peste treime din cazurile țării și 68 de decese, fin totalul celor 98 de victime mortale atribuite bolii COVID-19. În opinia lui Bolsonaro, numărul este „prea mare”. „Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă acolo, acesta nu poate fi un joc al cifrelor în favoarea unor interese politice”, a afirmat acesta într-o intervenție televizată.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Statul a împrumutat 1,4 miliarde de lei. Băncile au început să cumpere din nou titluri de statGuvernatorii din 26 de provincii au lansat ordine de restricții pentru funcționarea actvităților comerciale ne-esențiale și a unor servicii publice, la recomandarea autorităților medicale, însă președintele Bolsonaro nu vede cu ochi buni această blocare a economiei.
„Îmi pare rău, dar unii oameni vor muri, asta este viața”, a declarat președintele Braziliei. „Nu poți opri o fabrică de mașini ca urmare a morților din cauza accidentelor de trafic.”
Doria este un fost aliat al lui Bolsonaro și mulți se așteaptă să fie rival al acestuia la alegerile prezidențale din 2022. El îl acuză pe președinte că promovează un campanie de dezinformare la televiziuni, criticând restricțiile și promovând sloganul “Brazilia nu poate fi oprită”.
În media și pe mijloacele de socializare la nivel mondial au crescut suspiciunile și numărul celor care spun că cifrele oficiale ale deceselor atribuite bolii COVID-19 sunt supradimensionate prin includerea unor cazuri în care cauza principală a decesului o reprezintă o terță afecțiune.
În România, cazul raportat ca având numărul 26 este al unui bărbat de 65 de ani din Timiș internat la spitalul de boli cardiovasculare pe 10 martie, a fost intubat pe 25 martie și a fost diagnosticat ca fiind infectat cu coronavirus abia pe 27 martie, în ziua decesului.