Explorarea germaniului, trecut la categoria resurselor metalifere foarte importante economic, și valorificarea prin turism a galeriilor miniere istorice de la Roșia Montană, parte a Patrimoniului UNESCO, sunt planurile României după câștigarea procesului cu canadienii de la Gabriel Resources, relevă datele Profit.ro.
Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a dat câștig de cauză statului român, pe 8 martie, în procedura de arbitraj în care Gabriel Resources îi solicita despăgubiri de miliarde de dolari.
La Roșia Montană, amplasamentul fostului proiect minier aurifer pentru blocarea căruia România a fost ținută timp de 9 ani într-o procedură de arbitraj internațional, la care a avut în cele din urmă câștig de cauză, se găsesc și resurse de germaniu, un metal aflat pe lista UE a materiilor prime critice, utilizat în industria optică, electronică, a semiconductorilor și a polimerilor.
Resurse de germaniu se găsesc în România la Roșia Montană, Baia de Arieș, Zlatna, Bucium și Barza.
CITEȘTE ȘI Prețul cafelei robusta a atins un nou maxim istoric pe fondul înmulțirii îngrijorărilor cu privire la ofertăGermaniul este trecut la categoria resurselor metalifere economic foarte importante, cu rezerve geologice necunoscute și cu un potențial moderat.
″(Germaniul se găsește – n.r.) în zăcămitele de blendă, dar și în alte sulfuri minerale. În wurțit, germaniul poate ajunge și la 0,3%. Germaniul se valorifică din subprodusele prelucrării concentratelor de zinc, blendă, dar se regăsește și în concentratele de calcopirită″, indică un draft guvernamental analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO ING - Anunț pentru clienții din România: Modificări de comisioane și noi metode de securitate la tranzacții. Unele servicii disparMai este menționată și valorificarea prin turism a galeriilor miniere istorice de la Roșia Montană, parte a Patrimoniului UNESCO.
″Muzeul Mineritului, aflat în apropierea fostei exploatări miniere, este un punct de atracție pentru turiști, dornici să viziteze fostele Galerii Romane de la Roșia Montană, localitate minieră veche de mai bine de 2.000 de ani. Aici au fost săpate tuneluri lungi de zeci de kilometri, care adăpostesc unelte pentru minerit, așa numitele „șteampuri“, care erau niște construcții folosite pentru separarea aurului de piatră. Galeriile erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri“.
CITEȘTE ȘI Schimbare majoră de priorități pentru UE: Bruxelles renunță la focusul pe ecologie și pune accentul pe apărare și sprijinirea mediului de afaceriExploatarea minieră de la Alburnus Maior (datare epoca romană), Masivul Orlea – sat Roșia Montană, comuna Roșia Montană este cuprinsă în Lista monumentelor istorice din județul Alba – cod LMI AB-I-m-A-00065.02 – valori de patrimoniu cultural național – monumente istorice de valoare națională excepțională. Galerii miniere romane conservate „in situ”: se vizitează în subteran pe două etaje, 170 m de galerii miniere romane originale foarte bine conservate, iluminate în totalitate cu lămpi electrice″, scrie în document.
Draftul enumeră, ca priorități generale pentru România în domeniul resurselor minerale neenergetice, cercetarea geologică, inventarierea și evaluarea materiilor prime critice și materiilor prime strategice, exploatarea și prelucrarea avansată a resurselor minerale neenergetice, refacerea mediului și regenerarea socio-economică, valorificarea superioară a resurselor secundare din haldele de steril și iazurile de decantare și turismul balnear.