Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înțelegere bună", dar Israelul îl acceptă, afirmă un consilier al lui Netanyahu

Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înțelegere bună", dar Israelul îl acceptă, afirmă un consilier al lui Netanyahu
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru dezamorsarea conflictului din Gaza, promovat acum de președintele american Joe Biden, deși l-a descris ca fiind imperfect și necesitând mult mai multă muncă, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat Sunday Times, Ophir Falk, principalul consilier pe probleme de politică externă al lui Netanyahu, a declarat că propunerea lui Biden este "un acord pe care l-am acceptat - nu este un acord bun, dar ne dorim foarte mult ca ostaticii să fie eliberați, toți", scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Mai sunt multe detalii de pus la punct", a spus el, adăugând că nu s-au schimbat condițiile israeliene, inclusiv "eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca organizație teroristă criminală".

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Biden a transmis vineri ceea ce el a descris ca fiind un plan în trei etape prezentat de guvernul Netanyahu pentru a pune capăt războiului.

Prima fază presupune un armistițiu și returnarea unor ostatici deținuți de Hamas, după care părțile ar urma să negocieze o încetare a ostilităților pe termen nelimitat pentru o a doua fază în care restul prizonierilor vii ar fi eliberați, a declarat Biden. Această succesiune pare să implice faptul că Hamas ar continua să joace un rol în acordurile progresive mediate de Egipt și Qatar - un potențial conflict cu determinarea Israelului de a relua campania de eliminare a grupării islamiste susținute de Iran.

Biden a salutat mai multe propuneri de încetare a focului în ultimele luni, fiecare cu un cadru similar cu cel pe care l-a prezentat vineri, toate eșuând. În februarie, el a declarat că Israelul a fost de acord să oprească luptele până la Ramadan, luna sfântă musulmană care a început la 10 martie. Un astfel de armistițiu nu s-a materializat.

Principalul punct de blocaj a fost insistența Israelului de a discuta doar despre o pauză temporară a luptelor până când Hamas va fi distrus. Hamas, care nu dă semne că s-ar da la o parte, spune că va elibera ostaticii doar dacă se va ajunge la un final permanent al războiului.

Falk a reiterat poziția lui Netanyahu conform căreia "nu va exista o încetare permanentă a focului până când nu vor fi îndeplinite toate obiectivele noastre".

Netanyahu se află sub presiune pentru a-și păstra intact guvernul de coaliție. Doi parteneri de extremă-dreapta au amenințat că se vor retrage în semn de protest față de orice acord pe care îl consideră că menajează Hamas. Un partener de centru, fostul general Benny Gantz, dorește ca acordul să fie luat în considerare.

Hamas a salutat provizoriu inițiativa lui Biden. "Discursul lui Biden a inclus idei pozitive, dar vrem ca acest lucru să se materializeze în cadrul unui acord cuprinzător care să răspundă cererilor noastre", a declarat sâmbătă pentru Al Jazeera Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas.

Hamas dorește o încetare garantată a ofensivei din Gaza, retragerea tuturor forțelor invadatoare, libera circulație a palestinienilor și ajutor pentru reconstrucție.

Oficialii israelieni au respins acest lucru, considerând că este o revenire efectivă la situația de dinainte de 7 octombrie, când Hamas, angajat în distrugerea Israelului, conducea Gaza. 

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
fasia gaza
razboi
hamas