Monitorul Oficial va oferi părțile I și II gratuit pe internet fără limitări în timp, din iunie 2017

Monitorul Oficial va oferi părțile I și II gratuit pe internet fără limitări în timp, din iunie 2017
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 sep 2016

Actele publicate în partea I și II din Monitorul Oficial, respectiv actele emise de Guvern, Parlament, ministere și alte instituții ale administrației publice, vor fi accesibile, din iunie 2017, permanent și gratuit pe internet, actele în format tipărit urmând să fie furnizate în continuare contra cost.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, după ce Senatul adoptase proiectul în aprilie, în pofida unui punct de vedere negativ al Guvernului. 

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, formatul electronic al Monitorului Oficial este pus la dispoziție gratuit doar 10 zile de la apariția unui act.

În forma adoptată de Senat, proiectul de lege prevedea ca întregul conținut al Monitorului Oficial în format electronic să fie pus la dispoziția publicului permanent, în timp ce doar formatul tipărit ar fi fost difuzat contra cost.

PNL îi cere lui Cioloș să le recomande tuturor miniștrilor să se abțină să inițieze alte acte normative de modificare a Codului Fiscal CITEȘTE ȘI PNL îi cere lui Cioloș să le recomande tuturor miniștrilor să se abțină să inițieze alte acte normative de modificare a Codului Fiscal

Deputații au modificat și adoptat proiectul stabilind însă că numai Partea I și Partea a II-a a Monitorului Oficial, în care apar actele emise de Guvern, Parlament, ministere și instituții ale administrației publice, vor fi afișate permanent gratuit pe internet, în timp ce restul părților Monitorului, respectiv III-VII, vor fi disponibile gratuit pe internet, ca și până acum, doar 10 zile de la apariție.

Camera Deputaților au stabilit că noile prevederi vor inra în vigoare la 1 iunie 2017, perioadă în care Regia Monitorul Oficial va lansa procedura de achiziție publică pentru dezvoltarea programului informatic necesar punerii în practică a legii și va identifica sursele de finanțare necesare. 

Guvernul nu a susținut proiectul în forma inițială, argumentând că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea avea impact negativ asupra veniturilor regiei și ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor acesteia, în condițiile în care piața produselor tipărite a scăzut permanent.

De asemenea, diminuarea veniturilor Monitorului Oficial ar conduce implicit la diminuarea veniturilor bugetului de stat (impozitul pe profit, vãrsământ la bugetul de stat din profit, taxa pe valoarea adăugată), susținea Guvernul, care arată că propunerea legislativă nu prevede sursele de acoperire a cheltuielilor efectuate pentru furnizarea serviciului gratuit.

Paramentarii care au luat cuvântul, cu prilejul dezbaterii proiectului, au arătat însă că trebuie găsite sursele bugetare, considerând că nu este normal ca publicul să nu aibă acces gratuit permanent la legislația națională. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
monitorul oficial
gratuit
internet
parlament