Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat în cadrul emisiunii Talk News, difuzată de Profit News, că România nu mai are răbdare în privința celor patru corvete pe care se străduiește, de mai bine de patru ani, să le cumpere. Ultima prelungire de două luni expiră luna viitoare.
„Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români și francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcționează foarte bine. La cererea celor doi asociați, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp, însă, la finalul lunii următoare va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câștigat această licitație sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluție”, a declarat ministrul Apărării.
Ministrul Vasile Dîncu spune că nu doar cei doi asociați au un rol în această întârziere, ci și procedurile greoaie privind licitațiile și achizițiile, scrie News.ro.
„Problema trebuia să fie tranșată acum patru ani. S-a tot amânat pentru că, la noi, și legislația, și modul în care se realizează achizițiile sunt foarte complicate, este o legislație foarte stufoasă, există și multă birocrație. Există posibilitatea de a face mereu contestații. Măcar în această perioadă de criză, sper să găsim modalități mai rapide prin care să facem achiziții, pentru că, atunci când e vorba de o pandemie sau de un război în zonă, este imposibil să aștepți după proceduri ani de zile pentru a avea o dotare minimă”, afirmă Dîncu.
România a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea corvetelor în 2016, dar procedurile au fost accelerate în 2018. Un an mai târziu, gigantul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au câștigat licitația, dar contractul nu a fost semnat nici până azi. Tranzacția este importantă pentru România, care are acum o singură corvetă. În plus, programul cuprinde și modernizarea celor două fregate Regina Maria și regele Ferdinand.