Primăria Capitalei are în vedere reducerea numărului de companii din holdingul său municipal, înființat la inițiativa primarul general Gabriela Firea în urmă cu 3 ani, prin mai multe fuziuni prin absorbție.
Astfel:
- Compania Municipală Managementul Traficului ar urma să absoarbă Managementul Transportului SA și Tehnologia Informației SA;
- Compania Municipală Medicala ar urma să absoarbă Protecție Civilă și Voluntariat SA, precum și Pază și Securitate SA;
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Compania Municipală Parcuri și Grădini ar urma să absoarbă Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde SA;
- Trustul de Clădiri Metropolitane ar urma să absoarbă Compania Municipală Consolidări;
- Compania Municipală Publicitate și Afișaj ar urma să absoarbă Turistica SA și Agrement SA.
Pe lângă argumente ce țin de profilul și situația particulară a fiecărei companii în parte, fuziunile sunt justificate prin necesitatea de a reduce costurile de funcționare și de a eficientiza activitatea economică a societăților.
CITEȘTE ȘI CEC Bank va ține deschise unitățile de la sate și orașe mici, pentru plata pensiilorÎn noiembrie 2018, Curtea de Apel București a decis, în recurs, anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală.
Hotărârile CGMB de înființare a companiilor municipale au fost anulate de instanță ca ilegale din cauza faptului că nu fuseseră adoptate cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii Consiliului ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii de atunci a administrației publice locale.
Ulterior, Primăria a pierdut și cele 2 revizuiri ale procesului pe care le-a intentat, însă companiile municipale au fost salvate în cele din urmă de noul Cod Administrativ adoptat în 2019. Acesta a păstrat necesitatea majorității calificate doar pentru deciziile de înstrăinare a patrimoniului, stipulând că cele de închiriere, concesionare sau dare în administrare se iau cu majoritate simplă.