Fuziuni prin absorbție în megacorporația municipală a Primăriei Capitalei

Fuziuni prin absorbție în megacorporația municipală a Primăriei Capitalei
scris 8 apr 2020

Primăria Capitalei are în vedere reducerea numărului de companii din holdingul său municipal, înființat la inițiativa primarul general Gabriela Firea în urmă cu 3 ani, prin mai multe fuziuni prin absorbție.

Astfel:

- Compania Municipală Managementul Traficului ar urma să absoarbă Managementul Transportului SA și Tehnologia Informației SA;

Urmărește-ne și pe Google News

- Compania Municipală Medicala ar urma să absoarbă Protecție Civilă și Voluntariat SA, precum și Pază și Securitate SA;

- Compania Municipală Parcuri și Grădini ar urma să absoarbă Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde SA;

- Trustul de Clădiri Metropolitane ar urma să absoarbă Compania Municipală Consolidări;

- Compania Municipală Publicitate și Afișaj ar urma să absoarbă Turistica SA și Agrement SA.

Pe lângă argumente ce țin de profilul și situația particulară a fiecărei companii în parte, fuziunile sunt justificate prin necesitatea de a reduce costurile de funcționare și de a eficientiza activitatea economică a societăților.

CEC Bank va ține deschise unitățile de la sate și orașe mici, pentru plata pensiilor CITEȘTE ȘI CEC Bank va ține deschise unitățile de la sate și orașe mici, pentru plata pensiilor

În noiembrie 2018, Curtea de Apel București a decis, în recurs, anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală.

Hotărârile CGMB de înființare a companiilor municipale au fost anulate de instanță ca ilegale din cauza faptului că nu fuseseră adoptate cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii Consiliului ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii de atunci a administrației publice locale.

Ulterior, Primăria a pierdut și cele 2 revizuiri ale procesului pe care le-a intentat, însă companiile municipale au fost salvate în cele din urmă de noul Cod Administrativ adoptat în 2019. Acesta a păstrat necesitatea majorității calificate doar pentru deciziile de înstrăinare a patrimoniului, stipulând că cele de închiriere, concesionare sau dare în administrare se iau cu majoritate simplă.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii municipale primaria capitalei
companii municipale gabriela firea
companii municipale bucuresti declarate ilegale