Fumătorii nu vor avea șansa de a fuma pe orice fel terasă sau în camere special amenajate, au stabilit membrii comisiei de specialitate a Camerei Deputaților. În schimb, parlamentarii nu sunt de acord cu propunerea organizațiilor neguvernamentale ca fumatul să fie interzis în orice autovehicul, de transport public sau privat, în care călătoresc femei însărcinate sau copii.
La inițiativa deputatului liberal Daniel Fenechiu, mai mulți parlamentari au susținut anul trecut modificarea legii antifumat, astfel încât să fie permis pe terase, indiferent de numărul de pereți al acestora și în camere special amenajate.
Proiectul, care a fost adoptat tacit de Senat, redefinea ”spațiul public” drept orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, dar nu doar cu cel puțin doi pereți, ci încadrat de pereți de jur împrejur, astfel că fumatul ar fi permis pe terase indiferent de numărul de pereți al acestora.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AIC
Inițiativa mai stabilea ca fumatul să fie permis și în camere special amenajate cu condiția ca acestea “să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare, etc”. În prezent, fumatul în spații special amenajate este permis doar “exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale“.
Profit.ro a relatat că, odată ajuns proiectul ajuns în dezbaterea deputaților, organizațiile neguvernamentale au solicitat parlamentarilor să adopte prevederea ca fumatul să fie interzis în orice autovehicul, de transport public sau privat, în care călătoresc femei însărcinate sau copii.
Organizațiile neguvernamentale care activează în domeniul sănătății au pledat pentru respingerea proiectului parlamentarului liberal, subliniind că și Legea antifumat actuală trebuie îmbunătățită.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Under Armour, al doilea brand sportiv american după Nike, deținut de tânărul miliardar Kevin Plank, intră în RomâniaDeputați: Constituţia României nu consacră dreptul la fumat şi nici drepturi specifice fumătorilor
În pofida promisiunii făcute ONG-urilor, deputații din comisia de specialitate nu au adoptat amendamentul solicitat de acestea.
Deputații au întocmit însă un raport negativ cu privire la propunerea de amendare a legii antifumat, recomandând plenulului respingerea proiectului, astfel încât fumătorii nu vor putea beneficia de cluburi dedicate acestora sau de posibilitatea de a fuma pe orice terasă.
”Conform Deciziei nr.29/2016 a Curţii Constituţionale, Constituţia României nu consacră dreptul la fumat şi nici drepturi specifice/ distincte ale fumătorilor. Prin urmare, nu poate fi susţinută necesitatea unor modificări ale legislaţiei curente care să asigure cadrul legal care să permită crearea unor spaţii dedicate fumatului”, arată deputații.