FOTO România trimite echipamente militare Ucrainei. Zelenski mulțumește României

FOTO România trimite echipamente militare Ucrainei. Zelenski mulțumește României
scris 28 feb 2022

Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat în septembrie 2020 de miniștrii Apărării din cele două state vecine, portofoliul românesc fiind deținut atunci de actualul premier Nicolae Ciucă, a intrat în vigoare după jumătatea lunii decembrie a anului trecut, a transmis, pe 21 februarie 2022, pentru Profit.ro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București, care a precizat că, până la acea dată, ministerul nu livrase armament Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis mulțumiri României.

Urmărește-ne și pe Google News

FOTO România trimite echipamente militare Ucrainei. Zelenski mulțumește României

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Între timp, duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că România va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând inclusiv în veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare.

Ucraina - Armata rusă afirmă că a încercuit două orașe din sud. Vehicule militare ruse au pătruns în Harkov (nord-est) CITEȘTE ȘI Ucraina - Armata rusă afirmă că a încercuit două orașe din sud. Vehicule militare ruse au pătruns în Harkov (nord-est)

Acordul militar România-Ucraina reglementează cooperarea dintre părți în domeniile achiziției, producției, furnizării, reparării și modernizării de armament și tehnică militară. Alte domenii de cooperare prevăzute în document sunt vânzarea de licențe de producție de armament și tehnică militară, cu asigurarea de sprijin tehnic în producție, cercetare-dezvoltare în comun în domeniul tehnico-militar și schimb de rezultate din astfel de activități, precum și schimbul de informații și de experiență în standardizarea, codificarea și controlul calității tehnicii militare în cadrul programelor comune de cooperare.

"Acordul contribuie la întărirea cooperării bilaterale prin crearea cadrului legal necesar instituțiilor și agenților economici din cele două țări pentru dezvoltarea de proiecte comune, cu respectarea principiilor Cartei ONU. Partea română a ratificat documentul prin Legea nr.199/16.07.2021, iar potrivit art. 9 al acordului, acesta intră în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise prin care părțile se informează despre îndeplinirea procedurilor legale interne, necesare în acest sens. La data de 17.12.2021, partea ucraineană a notificat îndeplinirea procedurilor sale interne, drept pentru care acordul a intrat în vigoare la data menționată", se arată în răspunsul MApN.

Cheltuielile militare ale Rusiei, de aproape zece ori mai mari decât ale Ucrainei - raport CITEȘTE ȘI Cheltuielile militare ale Rusiei, de aproape zece ori mai mari decât ale Ucrainei - raport

Profit.ro a întrebat în ianuarie dacă, de la intrarea în vigoare a Acordului, s-au derulat activități reglementate de acesta, respectiv activități de achiziții de armament și tehnică militară, activități de reparație și modernizare a armamentului și tehnicii militare și activități de vânzări de licențe de producție a armamentului și a tehnicii militare.

"Potrivit prevederilor documentului, instituția responsabilă de implementarea acordului, pe dimensiunea cooperării bilaterale în domeniul industriei de apărare, este Ministerul Economiei, în calitatea sa de coordonator al acesteia. De asemenea, precizăm că, de la data semnării acordului, nu au fost livrate Ucrainei, din excedentul MApN, armament sau tehnică militară, în baza HG nr. 1470/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, cu modificările și completările ulterioare", a transmis MApN în răspunsul său din 21 februarie.

Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei CITEȘTE ȘI Societatea care administrează SWIFT pregătește implementarea noilor sancțiuni ale țărilor occidentale împotriva Rusiei

Profit.ro a contactat și Ministerul Economiei, neprimind deocamdată niciun răspuns.

"Relațiile de cooperare româno-ucrainene în domeniul apărării se desfășoară în mod transparent, în plan bilateral, în formate regionale, precum și în cadrul organizațiilor internaționale, în special sub auspiciile Alianței Nord-Atlantice, în baza Parteneriatului NATO – Ucraina. În plan bilateral, cooperarea dintre cele două armate se concretizează prin acțiuni de instruire în comun, care se desfășoară pe teritoriul României sau teritoriul Ucrainei, în cadrul unor exerciții bilaterale sau internaționale planificate și comunicate în mod transparent. (…) Cadrul bilateral de cooperare în acest domeniu a fost aprofundat pe timpul ultimei întâlniri dintre miniștrii apărării din România și Ucraina, desfășurată la București, în data de 5 septembrie 2020, în cadrul căreia a fost semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare", a mai transmis MApN.

Viktor Orban: Ungaria sprijină pe deplin sancțiunile UE împotriva Rusiei. Nu este timpul să facem pe șmecherii! CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Ungaria sprijină pe deplin sancțiunile UE împotriva Rusiei. Nu este timpul să facem pe șmecherii!

Varianta inițială a Acordului fusese pregătită pentru semnare încă din 2008, lucru care însă nu s-a mai întâmplat atunci. Ucrainenii au început să reabordeze subiectul abia după 9 ani, în 2017, solicitând o întâlnire la nivel de miniștri ai Apărării pentru semnarea documentului, însă MAE le-a răspuns că este nevoie de reluarea  procedurilor inter-instituționale de aprobare, "având în vedere schimbările intervenite în contextul regional de securitate (...)".

CSAT a aprobat semnarea Acordului în mai 2020, iar documentul a fost parafat în septembrie 2020, în marja evenimentului Black Sea and Balkans Security Forums, desfășurat la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
invazie rusia ucraina
romania echipamente militare ucraina
acord militar romania-ucraina