DECIZIE Legea donației Patriot către Ucraina a fost adoptată de camera decizională a Parlamentului. Un deputat a propus să cerem Kievului bani să ne luăm un sistem nou

DECIZIE Legea donației Patriot către Ucraina a fost adoptată de camera decizională a Parlamentului. Un deputat a propus să cerem Kievului bani să ne luăm un sistem nou
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 sep 2024

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de modificare a Legii din 2017 de achiziție de la Statele Unite a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, modificare prin care este aprobată oficial donarea către Ucraina a unuia dintre ele, în conformitate cu hotărârea în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din iunie.

Deputații au adoptat legea în varianta venită ieri de la Senat, cu o modificare minoră, strict de tehnică legislativă, fără efecte pe fond. Au fost înregistrate 245 de voturi ″pentru″, 29 ″împotrivă″ și o abținere.

Urmărește-ne și pe Google News
Procesatorul portughez de plăți SIBS, care a cumpărat Wirecard România, numește un nou CEO CITEȘTE ȘI Procesatorul portughez de plăți SIBS, care a cumpărat Wirecard România, numește un nou CEO
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În ședința de raport a Comisiei de Apărare, iar ulterior în plen, deputatul AUR Mircia Chelaru a propus ca banii necesari pentru achiziția unui nou sistem de rachete Patriot, pentru înlocuirea celui ce urmează să fie donat, să fie luați de România de la partea ucraineană, sub formă de recuperare de datorie, însă amendamentul său a fost respins.

Amendamentul respins stipula că ″Sumele cheltuite de Ministerul Apărării Naționale pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol se constituie în creanțe și vor fi recuperate de la partea terță (către care se face donația – n.r.) de către Guvernul României″, cu justificarea că ″România trebuie să susțină efortul de apărare al oricărei părți terțe în condițiile neafectării propriilor capabilități defensive, a menținerii echilibrului financiar pentru propria dotare și a evitării deficitului bugetat catastrofal cu care se confruntă România″.

Ambasadorul Coreei de Sud la București, după o excursie pe Transfăgărășan: România este o țară binecuvântată CITEȘTE ȘI Ambasadorul Coreei de Sud la București, după o excursie pe Transfăgărășan: România este o țară binecuvântată

Proiectul adoptat de Camera Deputaților va fi depus acum la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului, pentru eventuale sesizări de neconstituționalitate. Întrucât a existat procedură de urgență, termenul de sesizare a Curții Constituționale este de 2 zile de la depunere, ulterior legea urmând să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Senatul a adoptat proiectul ieri, în aceeași zi în care fusese aprobat de către Guvern.

Două trenuri de călători înregistrează întârzieri de sute de minute din cauza defectării unui tren de marfă, ce a condus la rupererea liniei de contact CITEȘTE ȘI Două trenuri de călători înregistrează întârzieri de sute de minute din cauza defectării unui tren de marfă, ce a condus la rupererea liniei de contact

Până să ajungă la Senat, proiectul fusese modificat în ședința de luni dimineață a Executivului, față de forma în care fusese elaborat de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Astfel, în varianta adoptată de Senat, identică cu cea trimisă de Guvern, se precizează că sistemul Patriot care va fi achiziționat tot de la SUA pentru înlocuirea celui care va fi donat vecinilor aflați sub agresiunea militară a Rusiei nu va putea costa mai mult decât cel donat, adică 910,1 milioane dolari cu tot cu TVA, valoare precizată de legea în vigoare.

În plus, se stipulează că achiziția de înlocuire se va face ″din fonduri externe nerambursabile″. În forma elaborată de MApN, exprimarea era: ″în principal din fonduri externe nerambursabile″.

Cel mai probabil este vorba de facilitatea UE prin care țărilor membre ale Uniunii care sprijină Ucraina cu produse militare li se rambursează costurile ajutoarelor acordate de la bugetul comunitar.

FOTO Auchan și Leroy Merlin instalează panouri fotovoltaice pe magazine CITEȘTE ȘI FOTO Auchan și Leroy Merlin instalează panouri fotovoltaice pe magazine

Implementarea modificărilor propuse va permite ducerea la îndeplinire a mandatului CSAT și donarea către Ucraina a unui sistem de apărare aeriană, în cel mai scurt timp posibil, cu cheltuieli minime, în condițiile refacerii în timp util a capabilității de apărare aeriană cu baza la sol a României. De asemenea, finalizarea actului de donație va contribui la accentuarea poziției României ca furnizor de securitate regional și la consolidarea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanție esențială pentru securitatea națională, cu valențe sporite în actualul mediu de securitate regional și internațional dificil și complex″, se afirmă în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a îndemnat joia trecută pe partenerii străini ai țării sale, printre care România, să nu întârzie furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot promise.

S-au înregistrat progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă. Unii se plâng de birocrațe, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți. Bateriile promise sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde″, le-a declarat Kuleba jurnaliștilor, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

Varianta inițială a proiectului, elaborată de MApN

Varianta inițială a proiectului, elaborată de MApN

Varianta adoptată de Senat, după aprobarea cu modificări în Guvern

Varianta adoptată de Senat, după aprobarea cu modificări în Guvern

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem rachete patriot donație ucraina
sistem patriot românia ucraina
război rusia ucraina
apărare aeriană ucraina