China cere negocieri pentru oprirea războaielor din Ucraina și Fâșia Gaza, la Forumul Securității de la Xiangshan

China cere negocieri pentru oprirea războaielor din Ucraina și Fâșia Gaza, la Forumul Securității de la Xiangshan
scris 13 sep 2024

Ministrul chinez al Apărării Dong Jun subliniază vineri, în fața unor militari din întreaga lume, la Beijing, că ”negocierile” sunt singura soluție la războaiele din Fâșia Gaza și Ucraina, relatează AFP.

”Pentru a rezolva problemele sensibile ca criza din Ucraina și conflictul israeliano-palestinian, promovarea păcii și negocierilor este singura soluție”, a declarat Dong Jun la ceremonia de deschidere a Forumului Securității de la Xiangshan, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Nu există niciodată învingător în războaie și conflicte, confruntarea nu duce nicăieri”, a adăugat el.

”Cu cât conflictul este mai grav, cu atât este mai important să nu se abandoneze dialogul și consultările. Numai reconcilierea poate pune capăt unui conflict”, a subliniat el.

EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate

Dong Jun îndeamnă totate țările din lume să promoveze ”o dezvoltare pașnică și o guvernanță care să includă”.

El denunță ”proliferarea conceptelor de securitate națională” și cere ca ”noile tehnologii să fie într-un beneficiu mai bun al întregii oameniri”, părând să se refere la încercări ale Statelor Unite de împiedica accesul Chinei la tehnologii de vârf.

Forumul de la Xiangshan găzduiește peste 500 de reprezentanți din peste 90 de țări și organizații timp de trei zile, potrivit presei chineze de stat.

Pe ordinea de zi figurează relațiile dintre China și Statele Unite, securitatea în Europa și Asia și mizele securității într-o lume multipolară.

Înființat în 2006, acest forum este considerat pandantivul chinez al Colocviului anual Shangri-La din Singapore, organizat în primăvară, la care participă și Beijingul.

La această a 11-a ediție, oficiali de rang din armatele rusă, pakistaneză, din Singapore, iraniană și germană participă la mese rotunde.

PUNCTE DE FRICȚIUNE

Între oaspeții de remarcă se află Michael Chase, adjunctul secretarului american al Apărării, la doar câteva zile după întâlniri între gradați de rang înalt de la Washington și Beijing.

Cele două mari puteri sunt în continuare în dezacord asupra statututului Insulei Taiwan și abordării considerate tot mai agresive a Beijingului la Marea Chinei de Sud.

China și Statele Unite încearcă însă să restabilească discuții regulate între armatele lor, cu scopul de a evita ca divergențele să degenereze într-un conflict incontrolabil.

La Marea Chinei de Sud, nave chinezești au provocat o serie de confruntări foarte mediatizate cu nave filipineze, în ultimele luni, iar forțe navale americane au desfășurat manevre alături de cele ale Manilei.

China revendică o mare parte a apelor Mării Chinei de Sud, în pofida revendicărilor altor țări din regiune și deciziei unui tribunal internațional care a stabilit că aceste revendicare chineză nu are nicio bază juridică.

În marja Forumului, joi, un oficial militar chinez de rang înalt, He Lei, a amenințat că China va ”deobi” orice pătrundere pe teritoriul său, inclusiv la Marea Chinei de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
gaza
negocieri de pace
china
forumul securității xiangshan