Nava ucraineană lovită în Marea Neagră a cerut schimbarea rutei către Constanța pentru evaluare când se afla la 55 km de Sf Gheorghe

Nava ucraineană lovită în Marea Neagră a cerut schimbarea rutei către Constanța pentru evaluare când se afla la 55 km de Sf Gheorghe
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 20:32

Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie și a cerut schimbarea rutei de navigație către Constanța pentru a evalua efectele. În momentul respectiv nava era în afara apelor teritoriale ale țării noastre, la 55 de kilometri de localitatea Sf. Gheorghe. Comandantul navei nu a solicitat asistență României, iar autoritățile nu a fost necesar să intervină ppentru salvarea de vieți.

”În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale țării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marș de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigație către Constanța în vederea evaluării efectelor”, a transmis, joi, Garda de Coastă, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată a precizat că nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare și supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall CITEȘTE ȘI Statul pregătește exproprierea combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall

”Nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență. Până în acest moment nu a fost necesară intervenția polițiștilor de frontieră pentru salvarea de vieți omenești pe mare în acest caz”, a mai transmis sursa citată.

O navă civilă obișnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski, care precizează că așteaptă ”cu interes” reacțiile internaționale.

Conform primelor informații, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

”Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră și pentru a furniza alimente pe piața mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina - protejarea vieților, și ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară”, arată Zelenski. „Grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o țintă pentru rachete”, spune președintele ucrainean.

”Așteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menționat Zelenski.

”Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă și mijloacele de subzistență a zeci de țări din diferite părți ale lumii depind de funcționarea normală și neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (...) Livrările noastre de alimente către țările din Africa și Orientul Mijlociu sunt esențiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia și ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranță al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieșit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrășăminte și plățile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina și-a stabilit propriul coridor de siguranță pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

viewscnt
Afla mai multe despre
nava ucraineana
racheta
rusia
marea neagra