Ceartă la nivel înalt: Statele UE nu au reușit să se înțeleagă asupra redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccinuri Pfizer

Ceartă la nivel înalt: Statele UE nu au reușit să se înțeleagă asupra redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccinuri Pfizer
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2021

Cele 27 de state UE nu au reușit să se înțeleagă în privința redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de o manieră care să ajute țările cu probleme de aprovizionare, după ce mai multe state au acuzat că au fost tratate incorect, relatează DPA și AFP.

În centrul disputei s-au aflat întârzierile în livrările companiei farmaceutice AstraZeneca. Acest lucru a dus la solicitări din partea mai multor țări membre ca 10 milioane de doze suplimentare recent achiziționate de la Pfizer-BioNTech să fie redistribuite în favoarea lor, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

După două zile de negociere, discuțiile între ambasadorii țărilor membre s-au lovit de refuzul Austriei, Sloveniei și Republicii Cehe de a sprijini un compromis propus de președinția portugheză a UE, susțin surse diplomatice citate de AFP. 

Aceste 10 milioane de doze fac parte dintr-un lot pe care BioNTech-Pfizer s-a angajat să-l livreze în avans în al doilea trimestru, din cele 100 de milioane de doze care nu ar fi trebuit să fie disponibile decât începând cu trimestrul al treilea din 2021.

Repartiția dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între Cei 27 în funcție de populația lor (pro rata). Dacă un stat renunță să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între țările interesate.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Or, anumite state nu au comandat suficiente doze sau au mizat prea mult pe vaccinul AstraZeneca, datorită prețului său mai scăzut, vaccin care este însă afectat de probleme de producție.

La jumătatea lui martie, îndemnați de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croația și Letonia au cerut să se introducă un "mecanism de corecție" pentru a obține doze suplimentare, estimând că au fost "lezați" de sistemul de repartiție.

Potrivit UE, țările cele mai în dificultate din punctul de vedere al vaccinurilor sunt Bulgaria, Croația, Slovacia, Letonia și Estonia.

Președinția portugheză a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate față de aceste cinci țări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obișnuită. Austria, Slovenia și Republica Cehă au respins soluția propusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
ue