Augustin Zegrean: Președintele Iohannis doar prin demisie poate candida pe listele unui partid, la parlamentare

Augustin Zegrean: Președintele Iohannis doar prin demisie poate candida pe listele unui partid, la parlamentare
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:03

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat, duminică, despre legea PNL prin care se încearcă să se ofere lui Klaus Iohannis posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare, pe lista unui partid, cât timp este încă în funcție, că președintele chiar dacă este în ultimele trei luni de mandat, nu poate să ocupe altă funcție decât cea de președinte și nici funcția de senator nu o poate ocupa atâta timp cât este președinte.

El a arătat că doar prin demisie Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, la alegerile parlamentare.

Urmărește-ne și pe Google News

”Articolul 84 din Constituție spune că președintele României, pe dura mandatului, nu poate face parte dintr-un partid politic și nu poate ocupa o funcție publică sau privată. Deci, președintele chiar dacă este în ultimele trei luni de mandat, nu poate să ocupe altă funcție decât cea de președinte”, a spus fostul președinte al CCR într-o intervenție la Digi24.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Angustin Zegrean a arătat că este în afara regulilor democratice această lege. ”Mai mult, acest președinte nu poate să îndeplinească nici funcția de senator. Dacă se validează mandatul, pentru că și în cazul senatorilor și deputaților, spune clar în Constituție că nu pot îndeplini alte funcții de autoritate pe perioada mandatului”, a explicat Zegrean.

Fostul judecător CCR a precizat că ”prin această lege mai rău fac”.

Campania Kamalei Harris a cheltuit în august de aproape trei ori mai mult decât cea a lui Donald Trump CITEȘTE ȘI Campania Kamalei Harris a cheltuit în august de aproape trei ori mai mult decât cea a lui Donald Trump

El a mai arătat că lui Klaus Iohannis îi expiră mandatul pe 21 decembrie, dacă nu intervin situații care justifică prelungirea mandatului și dacă ar fi așa, ar deveni și senator în aceeași perioadă.

”Nu știu cum ar putea să rezolve această problemă”, a adăugat Zegrean. Fostul președinte CCR a ținut să menționeze că actualul președinte nu are cum să candideze, decât dacă își dă demisia. ”Ei nu spun în lege că președintele poate fi în ultimele trei luni de mandat și senator sau deputat, ei spun că poate candida. Dar nu poate ocupa acest post”, a mai spus Augustin Zegrean.

Zegrean a mai declarat că ar trebui să se respecte Constituția și să se respecte recomandările Comisiei de la Veneția, care spune că nu poți modifica legea electorală cu un an înainte de alegeri.

Victor Ponta redevine doctor CITEȘTE ȘI Victor Ponta redevine doctor

Potrivit acestuia, președintele poate ajunge senator doar demisionând din funcția de președinte și, dacă apare și legea, să candideze ca și independent pe lista unui partid, pentru că, atâta timp cât este președinte, nu poate face acest lucru, pentru că ar avea două funcții care sunt incompatibile.

Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaților și Senat - Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu - au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, care are un articol unic și introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

”Președintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”.

Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Canada introduce noi măsuri prin care își închide porțile pentru străini. Turiști respinși la graniță CITEȘTE ȘI Canada introduce noi măsuri prin care își închide porțile pentru străini. Turiști respinși la graniță

Consiliul Legislativ a avizat cu observații propunerea PNL, apreciind însă că ”președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale, chiar și în lipsa normei preconizate”.

Consiliul Economnic și Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL.”Independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă și ”nevoia de credibilitate și stabilitate sporită” a legislației electorale.

viewscnt
Afla mai multe despre
augustin zegren
klaus iohannis
alegeri