Alina Gorghiu, audiată ca martor în dosarul lui Mihail Vlasov privind intervențiile pentru trecerea Registrului Comerțului la CCIR

Alina Gorghiu, audiată ca martor în dosarul lui Mihail Vlasov privind intervențiile pentru trecerea Registrului Comerțului la CCIR
scris 7 mar 2016

Deputatul PNL Alina Gorghiu a fost audiată ca martor, luni, la Curtea de Apel București, în dosarul în care Mihai Vlasov este acuzat că în februarie 2013, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Dosarul se judecă din iulie 2015 la Curtea de Apel București, iar luni a fost citată să dea o declarație de martor și co-președintele PNL Alina Gorghiu, anunță News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de act normativ era intitulat "Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului", iar inițiatori au fost deputații Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko și senatorul Klarik Laslo-Attila.

Procurorii susțin că scopul era acela ca inițiatorii să-și convingă colegii de partid să susțină proiectul. Mai mult, din discuțiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această inițiativă legislativă la parlamentari care erau și arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer.

Senatorii interzic Fiscului să execute silit conturile de campanie ale partidelor CITEȘTE ȘI Senatorii interzic Fiscului să execute silit conturile de campanie ale partidelor

Alina Gorghiu a arătat, în declarația de martor dată luni în fața instanței, că deputatul Florin Iordache i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind activitatea de înregistrare în Registrul Comerțului.

“Am fost solicitată de un domn parlamentar, domnul Iordache, cu care fusesem colegă la Comisia juridica a Camerei Deputaților. Pe domnul Vlasov îl cunosc în calitate de președinte al Camerei de Comerț și am avut o relație instituțională. (…) Inițiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu”, a spus Gorghiu.

Deputatul a arătat că nu poate spune exact ce prevedea proiectul, pe care l-a citit și l-a semnat, dar nu a înțeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituție publică, mai ales că Registrul Comerțului a mai fost în competența camerelor de comerț.

“Știu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât și la deputați. (…) Nu știu dacă am informat grupul PNL despre susținerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu‎ era obligatoriu”, a mai arătat Gorghiu în declarația dată în fața instanței.

‎Alina Gorghiu a mai spus că demersul este unul corect atât timp cât nu se cer anumite lucruri în schimbul promovării proiectului.

“Nu există nicio interdicție pentru un parlamentar să preia individual de la ONG, sindicate sau alte grupuri anumite tematici și să le transforme in inițiative (…) atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură”, a spus Gorghiu.

După ce a fost audiată, Alina Gorghiu a spus, la ieșirea din sala de judecată, că a fost la instanță în calitate de martor în dosarul legat de inițiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț și Industrie.

Mesaj din România pentru investitorii străini: Terminăm cu corupția. Puteți să veniți! CITEȘTE ȘI Mesaj din România pentru investitorii străini: Terminăm cu corupția. Puteți să veniți!

“Au fost câteva minute care țin de obligația mea cetățenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice îmi este solicitat. Și dacă vedeam un accident pe stradă, să știți că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost niște declarații scurte, pentru că nu cunosc despre speța în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura când se semnează o inițiativă. A fost respinsă această inițiativă. Repet, din nefericire, nu am alte date suplimentare despre alte fapte penale care se impută unui fost coleg deputat”, a declarat Gorghiu.

Ea a precizat că acest proiect fusese inițiat și reluat de două-trei ori în Parlament înainte ca ea să devină deputat.

“Registrul Comerțului, după cum știți, nu a fost întotdeauna la Ministerul Justiției. Până în 2004, dacă nu mă înșel, a fost în subordinea camerelor de comerț și industrie. Există drept comparat, sunt mai multe țări europene unde Registrul Comerțului este la camerele de comerț și industrie. Nu se impută nimic în acest dosar inițiativei legislative, ci unor foloase care au aparținut …”, a mai spus deputatul PNL.

Alina Gorghiu a afirmat că îi pare rău că o inițiativă legislative semnată cu bună-credință de parlamentari este subiectul unui asemenea proces “pentru că alții, Dumnezeu să-I odihnească, au înțeles să facă și alte lucruri în cauză”.

Procurorii DNA îl acuză pe Mihail Vlasov de dare de mită și de inițierea unei campanii pentru obținerea sprijinului politic pentru ca proiectul să fie adoptat.

Într-o discuție telefonică interceptată de anchetatori, Mihail Vlasov îi indică lui Florin Iordache parlamentarii care să semneze propunerea legislativă, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru și Mircea Grosaru (decedat în februarie 2014).

Deputatul Alina Gorghiu a dat o declarație de martor și în faza de urmărire penală a cauzei, în februarie 2015. Ea arăta în declarația data la DNA că nu a discutat cu deputatul Mircea Grosaru despre inițiativa legislativă, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj și a presupus că a fost numit arbitru.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Mihail Vlasov își dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului, iar scopul era “controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrului Comerțului”.

Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului căruia îi ceruse susținerea pentru promovarea și adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, că îl va numi arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

"În baza înțelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a ședinței din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcției de arbitru, a supus votului membrilor colegiului și a votat alături de aceștia numirea deputatului respectiv în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR", arată anchetatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
alina gorgiu
mihail vlasov
ccir
registrul comertului