Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, la o firmă care 3 ani ar fi declarat nereal că activează în construcții, pentru a beneficia de facilități la plata impozitului pe venit și a CASS pentru aproape 1.500 angajați.UPDATE Mesajul companiei

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, la o firmă care 3 ani ar fi declarat nereal că activează în construcții, pentru a beneficia de facilități la plata impozitului pe venit și a CASS pentru aproape 1.500 angajați.UPDATE Mesajul companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, efectuează percheziții domiciliare în București și Ploiești, la sediul social și punctele de lucru ale unei societăți comerciale, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de „evaziune fiscală”. UPDATE 29 mai VEZI MAI JOS MESAJUL COMPANIEI

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Conform anchetatorilor, cei care coordonează activitatea firmei s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale afirmând în mod nereal că activitatea societății ține de domeniul construcțiilor, pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv de scutiri de la plata impozitului pe venit și respectiv de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, pentru un număr de 1460 de angajați. Surse apropiate anchetei au declarat că firma vizată este J. Christof E & P Services, furnizor de servicii pentru OMV Petrom și prin urmare având activitate în sfera exploatării „petrolului și gazelor naturale”.

CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Una dintre cele mai mari tranzacții din zona industrial-logistică din România - finalizată

”În fapt, s-a reținut că în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023, persoanele care coordonează efectiv activitatea unei societăți comerciale ce desfășoară activități conexe exploatării petrolului și gazelor naturale, s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile, evidențiind în declarațiile fiscale depuse la organul fiscal, în numele acestei societăți, în mod nereal, că activitatea societății se circumscrie domeniului „construcțiilor”, deși aceasta se desfășoară, în fapt, în sfera exploatării „petrolului și gazelor naturale”, în scopul de a beneficia de un regim fiscal avantajos, constând în anumite scutiri de la plata impozitului pe venit și respectiv de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, pentru un număr de 1460 angajați ai societății, cauzându-se bugetului de stat un prejudiciu anual în cuantum de aproximativ 5.000.000 lei, reprezentând impozit pe venit și respectiv un prejudiciu anual bugetului asigurărilor sociale de sănătate în cuantum de aproximativ 7.000.000 lei, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, potrivit unui comunicat.

De asemenea, există date conform cărora, în scopul de a beneficia de un regim fiscal avantajos, constând în anumite scutiri de la plata impozitului pe venit și respectiv de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, reprezentanții acestei societăți au evidențiat în declarațiile fiscale depuse la organul fiscal, în numele acestei societăți, în mod nereal, aplicarea regimului fiscal favorfabil pentru mai mulți dintre angajații proprii detașați la alte societăți comerciale, deși cunoșteau că aceste societăți nu desfășurau lucrări de construcții și, prin urmare, nu îndeplineau condițiile legale prevăzute în Codul fiscal pentru a beneficia de aceste avantaje fiscale, scrie News.ro.

Surse apropiate anchetei afirmă că societatea vizată este J. Christof E & P Services SRL, parte a consorțiului Christof, către care OMV Petrom a externalizat unele servicii de intervenții și reparații la sonde, operațiuni conexe activităților de extracție și producție a petrolului și gazelor naturale.

UPDATE 29 mai Reprezentanții ccompaniei au transmis următorul mesaj:

"În data de 28 mai 2024 ne-au fost solicitate de către ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR o serie de documente pe care le-am pus la dispoziție, manifestând toată transparența și deschiderea pentru cooperarea cu autoritățile.

De altfel, am procedat în mod similar și pe parcursul anului trecut, cu ocazia controalelor Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcției Generale Antifraudă, investigații care s-au finalizat în luna martie a acestui an prin semnalarea unor neconcordanțe pe care le-am remediat, conform legii, si prin plata unei  amenzi, astfel că în prezent sunt achitate toate datoriile către statul român.

În legătură cu mențiunea încadrării activității noastre sub incidenta OUG 114, precizăm că suntem încadrați cu profilul construcții din anul 2022, așa cum este de altfel toată piața pe acest segment de activitate.

Compania J. Christof E&P Services, parte a grupului internațional Christof Industries, este  cel mai mare furnizor de servicii în domeniul oil & gas din Europa de Sud-Est. Suntem prezenți în România din 2009 și avem aproximativ 2200 de angajați.

Ca și companie angrenată în proiecte importante, generator de locuri de muncă și un contributor responsabil la bugetul de stat, ne continuăm activitatea cu profesionalism și cu angajamentul ferm în respectarea legii și a eticii în afaceri".

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune fiscală
cass