Digital Cable Systems (DCS), operator telecom prin cablu care operează sub brandul AKTA, ar putea include în ofertă, la începutul lunii mai, și servicii de telefonie mobilă, alături de televiziune analogică și digitală, telefonie fixă și internet, după ce va finaliza negocierile cu doi operatori de profil, a declarat pentru Profit.ro directorul general al DCS, Dinu Malacopol.
“Vom fi un operator MVNO. Suntem în negocieri finale cu două companii de telefonie mobilă și vom semna contractul în acest trimestru, iar serviciile le vom lansa în al doilea trimestru, cel mai probabil în prima zi a lunii mai”, a afirmat Malacopol.
Un MVNO (Mobile Virtual Network Operator) este un operator care furnizează servicii de voce și date mobile prin intermediul rețelei unui operator clasic de telecomunicații mobile, de la care închiriază, în baza unui acord comercial, servicii de acces la rețeaua de antene și fibră optică a acestuia.
Intrarea pe segmentul telefoniei mobile este finanțată dintr-un împrumut de aproximativ 10 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pe care operatorul l-a contractat în urma unei decizii a acționarilor din partea a doua a anului trecut.
Împrumutul este o extensie a unei facilități de credit contractată de la BERD în 2012, în sumă de 15 milioane de euro.
Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, banii de la BERD au vizat finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei de fibră optică a DCS, trecerea rețelelor existente la internetul de bandă largă și telefonie, achiziționarea de jucători mai mici de pe piața locală și proiectul MVNO.
“Negocierile au început anul trecut și am dorit să obținem cele mai bune condiții contractuale pentru a putea oferi, la rândul nostru, cele mai bune condiții clienților DCS. Negociem atent cu cei doi operatori pentru a nu rămâne blocați într-un contract care nu ne va permite să urmăm tendințele pieței”, a mai spus Malacopol.
El a motivat intrarea DCS pe segmentul telefoniei mobile prin alinierea la tendințele care se manifestă pe piața telecom, acolo unde marii operatori, cum ar fi RCS&RDS sau Telekom Romania, furnizează servicii quad play (internet, televiziune analogică/digitală, telefonie fixă și telefonie mobilă).
CITEȘTE ȘI După RCS&RDS și Telekom Romania, încă doi operatori telecom vor să intre pe piața energiei electriceLa finele anului trecut, DCS a primit dreptul de a comercializa energie electrică de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
“Acum urmează să negociem primele contracte cu producătorii de energie electrică. E un business nou pentru noi, pe care abordăm printr-o strategie prudentă. Încercăm să lansăm primele oferte în acest an, dar este discutabil dacă se va și întâmpla”, a afirmat Malacopol.
Prudența invocată de șeful DCS este explicată de reducerea tarifelor de distribuție a energiei electrice pentru segmentul rezidențial și a TVA-ului, precum și de scăderea facturilor, pe fondul consumului redus de energie electrică al actualelor echipamente electrocasnice. În plus, viitorul portofoliu clienți pe acest segment de business trebuie ales cu atenție, pentru a avea un consum echilibrat și predictibil atât în timpul zilei, cât și noaptea.
“Diferența dintre facturile actualilor furnizori și tarifele unui operator alternativ nu este atât de mare încât să fie tentantă atât pentru companiile telecom, cât și pentru populație. Cel mai probabil vom porni cu firmele mici și mijlocii și, ulterior, vom face pasul către rezidențial. IMM-urile consumă mai mult decât rezidențialii și atunci face sens să aduci prin oferta ta economii de câteva zeci de lei”, a spus reprezentantul companiei.
Pentru a intra pe piața energiei electrice, acționarii DCS au completat obiectul de activitate al companiei cu producția, transportul, distribuția și comercializarea de energie electrică, în urma unei decizii din iunie 2015.
DCS a fost înființată în anul 2005 prin fuziunea mai multor operatori mai mici de pe piața de cablu TV.
Doi ani mai târziu, fondul de investiții Pinebridge a plătit 45 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni al operatorului.
În prezent, fondul de investiții deține un pachet de acțiuni reprezentând 62,87% din capitalul social al operatorului, prin intermediul Polynifin BV (Olanda). Restul acțiunilor sunt deținute de mai multe persoane juridice și fizice din România.
Pinebridge mai deține pe piața românească și AKTA Telecom, unde Polynifin BV controlează 71,88% din acțiunile operatorului.
Cumulat, cei doi operatori au înregistrat anul trecut afaceri de 246 milioane de lei, de la 199,5 milioane de lei în 2014.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS a lansat servicii telecom 4G, cu o licență cumpărată de la de firma fratelui deputatului Sebatian Ghiță“Creșterea afacerilor celor doi operatori a venit din avansul numărului de clienți pe serviciile de internet, în condițiile în care segmentul TV este saturat. Un plus a venit și din achizițiile de rețele mai mici, peste 20 la număr în 2015, cu un portofoliu cuprins între 300 și 3.000 de clienți”, a spus Malacopol.
Șeful DCS, care este prezent în structura acționariatului cu un pachet marginal, anticipează pentru acest an un avans al afacerilor de peste 10%, dinamică susținută în continuare de serviciile de internet.
“Ne continuăm strategia de dezvoltare, prin modernizarea și extinderea rețelelor și achiziții de noi operatori. Avem bani de investiții și, dacă va fi necesar, vom contracta și alte credite. Intrarea pe serviciile de telefonie mobilă va suplimenta creșterea afacerilor”, a estimat Malacopol.
Întrebat dacă Pinebridge va ieși în acest an din acționariatul celor două companii, Malacopol a afirmat că “este greu de spus”.
“Noi ne facem treaba. Dacă vom avea oferte bune, noi suntem aici pentru discuții. Până atunci, ne dezvoltăm”, a spus Malacopol, care deține la AKTA Telecom un pachet de acțiuni reprezentând 5,4% din capitalul social.
Cu o experiență de aproape 30 de ani în industria telecom, Malacopol a ocupat poziția de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor în perioada februarie 2001 - septembrie 2002 și a fost prezent în managementul Romtelecom, Cable Vision România, Bell Canada, Astral Telecom și UPC România.