Scrisoarea lui Albert Einstein în care fizicianul pune la îndoială existența lui Dumnezeu a fost vândută, marți, la New York pentru suma de 2,89 de miloane de dolari, la o licitație organizată de casa Christie's, anunță AFP.
Este vorba despre un record pentru o scrisoare a laureatului cu premiul Nobel pentru Fizică (1921). Prețul a depășit estimarea stabilită între un milion și 1,5 milioane de dolari, scrie News.ro.
În martie 2002, o scrisoare adresată în 1939 lui Franklin D. Roosevelt, pe atunci președinte al Statelor Unite, care îl avertiza de proiectele cu bomba atomică ale germanilor, a fost achiziționată pentru 2,1 milioane de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În scrisoarea vândută marți, datată 1954 și scrisă în germană, adresată filosofului Eric Gutkind, Einstein, cel mai mare fizician al secolului al XX-lea, refuză orice credință religioasă, el, evreul fugit din Germania după apariția lui Hitler.
"Cuvântul Dumnezeu nu înseamnă nimic altceva pentru mine decât expresia și produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o colecție de legende venerabile dar încă destul de primitive", scrie, categoric, Albert Einstein de la Universitatea din Princeton din New Jersey, cu un an înainte de moartea sa, în aprilie 1955. "Nicio interpretare, oricât de subtilă, poate (pentru mine) să schimbe ceva despre asta", adaugă el în misivă.
Ultima vânzare a uneia dintre scrisorile semnate de Einstein datează din 2008, când a fost adjudecată de un colecționar privat pentru 404.000 de dolari, a precizat Christie's.
În scrisoarea sa, autorul teoriei relativității, decedat la vârsta de 76 de ani, nu scutește nici iudaismul.
"Pentru mine religia evreiască este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiții primitive", scria el. Poporul evreu, căruia voluntar îi aparțin și cu care am o afinitate profundă în ceea ce privește mentalitatea, nu are pentru mine calități diferite de toate celelalte persoane", explică Einstein, subliniind că nu crede în noțiunea de "popor ales".
Corespondeța lui Albert Einstein a devenit valoroasă în ultimii ani. În octombrie 2017, două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo în 1922, în care explică teoria sa pentru o viață fericită, au fost dezvăluite după 95 de ani și au fost vândute de o casă de licitație în Ierusalim în schimbul sumei de 1,56 milioane de dolari, respectiv 240.000 de dolari.
În iunie, o scrisoare a lui Albert Einstein și a soției sale Elsa, scrisă în plin asediu nazist și în aceeași zi în care fizicianul de origine evreiască a renunțat la pașaportul german, a fost vândută la licitație pentru 25.000 de dolari într-o sesiune organizată de casa Nate D. Sanders din Los Angeles.