Kei Kobayashi, primul japonez care primește trei stele Michelin în Franța

Kei Kobayashi, primul japonez care primește trei stele Michelin în Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2020

Chef Kei Kobayashi, 43 de ani, instalat la Paris, a devenit luni primul japonez căruia i-au fost decernate trei stele în Franța de către ghidul Michelin, care a premiat trei noi maeștri ai bucătăriei cu recompensa supremă, ceilalți doi fiind Glenn Viel din Provence și Christopher Coutanceau - La Rochelle (vest), potrivit AFP.

"Trei stele recompensează parcursul extraordinar al lui Kei Kobayashi, primul chef japonez care obține premiul suprem în Franța, din întreaga istorie a Ghidului Michelin", potrivit reprezentanților ghidului roșu, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cărțile în exclusivitate, cele cu autograf, publicațiile de limbă engleză și volumele pentru copii cresc vânzările Libris.ro. INFOGRAFIC Harta României în cărți citite CITEȘTE ȘI Cărțile în exclusivitate, cele cu autograf, publicațiile de limbă engleză și volumele pentru copii cresc vânzările Libris.ro. INFOGRAFIC Harta României în cărți citite

Între 2003 și 2010, Kobayashi a lucrat la Plaza Athénée sub ordinele lui Alain Ducasse, reputat maestru exigent, chiar intransigent, așa cum scrie Le Monde. Perseverent, dar mai ales ambițios, Kei Kobayashi a vrut să fie pe cont propriu. În 2011, îl întâlnește pe chef Gérard Besson, care ieșea la pensie și care voia să cedeze localul istoric unui bucătar dornic de a conserva spiritul locului.

Ghidul roșu, care construiește și dărâmă reputații în lumea gastronomiei, a provocat un cutremur prin decizia de a retrage o stea restaurantului celebrului chef francez Paul Bocuse, unii vâzând în asta o fabrică de "tăiat capete".

Au existat critici care spuneau, chiar înainte de decesul lui Paul Bocuse, că restaurantul L'Auberge de Collonges-au-Mont-d'Or, aflat la nord de Lyon, nu se mai ridică la înălțime, "inspectorii au mers de mai multe ori în 2019 în restaurant" și au concluzionat: "calitatea stabilimentului este excelentă dar nu la nivel de trei stele".

Această retrogradare vine după cea a lui Marc Veyrat de anul trecut, cel care a intentat și pierdut un proces contra ghidului.

În aproape un an, ghidul s-a evidențiat prin retrogradarea mai multor localuri cu reputație: miticul Auberge de l'Ill în Alsacia (nord-est), care deținea trei stele de 51 de ani, Astrance al lui Pascal Barbot la Paris, după 11 ani aflat în vârf, și La Maison des bois - Marc Veyrat în Alpii francezi.

Celebrul "Ghid Roșu" a fost creat în 1900 de frații André și Edouard Michelin, inventatori de anvelope: mai puțin de 3.000 de automobile circulau atunci în Franța iar cei doi au decis să pună la dispoziția șoferilor un document care să-i ajute în călătorii, cu adrese ale mecanicilor și hotelurilor.

Prima ediție a almanahului a fost editată în 35.000 de exemplare. "Această lucrare a apărut la început de secol și va dura cât el", era scrie în Prefață.

În 1904, a fost lansat primul ghid în afara țării, în Belgia. În 2005, Michelin apare pentru prima dată la New York, iar în 2007 la San Francisco, apoi Las Vegas și Los Angeles. Primul ghid în Asia a apărut la Tokyo în 2008. Michelin a lansat pentru China o ediție la Hong Kong și Macao în 2008. Shanghai, Singapore, Taiwan, Seul și Bangkok au ghidul lor.

În prezent, ghidul clasează 20.000 de restaurante în toată lumea.

Într-un secol, ediția franceză s-a vândut în 30 de milioane de exemplare.

viewscnt
Afla mai multe despre
kei kobayashi
stele michelin