Grecul Georgios Stassis (43 de ani), care se află de 3 ani și jumătate la conducerea operațiunilor din România ale grupului italian Enel și a fost propus recent să preia șefia companiei energetice de stat Public Power din Grecia, este totodată partener într-un business local de fashion online, înființat la București în vara anului trecut.
Astfel, Stassis este asociat în firma Vavaloo Trading SRL, înregistrată la ONRC în iunie 2018 și care deține brandul Mosty și website-ul de comerț online mosty.com.
"Suntem un brand cu rădăcini greco-române, fondat în anul 2018 în București, România. Scopul nostru este de a transpune spiritul și energia culturii grecești prin articole unice de înaltă calitate, designuri eclectice și materiale naturale. Reprezentăm casele de creație de top, pentru a răspunde nevoilor acute ale femeii moderne. (...) Promisiunea noastră este de a oferi o experiență fără cusur la cumpărăturile online pe telefonul mobil, tabletă și PC, într-un mod fiabil și rapid (...)", se afirmă în autoprezentarea de pe site-ul mosty.com.
CITEȘTE ȘI Trump cere Rezervei Federale să meargă dincolo ”de o mică reducere a dobânzii”Mosty vinde și decorațiuni interioare, precum și produse de wellness.
Vavaloo Trading, cu capital social de 92.000 lei, a terminat primul an de activitate, 2018, cu rulaj de 2.700 lei, pierderi de 64.000 lei, datorii de peste 400.000 lei și un singur angajat, însă lansarea propriu-zisă a business-ului a avut loc la finalul lunii februarie anul acesta.
Partenera lui Stassis la Vavaloo Trading SRL, totodată administrator și CEO al firmei, precum și vocea publică a acesteia, este Vasiliki (Vasia) Stasinopoulou (45 de ani), de peste 10 ani senior manager pentru relații comunitare și CSR al operatorului telecom grec WIND Hellas. Anterior, între 2002 și 2008, ea a deținut poziția de manager de comunicare în aceeași industrie, la compania Tellas Telecom, unde Georgios Stassis a fost director executiv pentru proiecte strategice și achiziții și membru în comitetul executiv managerial între anii 2001 și 2007.
CITEȘTE ȘI Pfizer separă de grup divizia de medicamente fără patente și o unește cu producătorul de medicamente generice Mylan"Platforma Mosty se adresează unei audiențe globale și oferă un serviciu premium pentru clienți, prin oferirea unei experiențe sigure de shopping, cu livrare în peste 100 de țări", declara Vasia Stasinopoulou în februarie anul acesta.
Ambii parteneri ai Mosty au efectuat studii universitare în Marea Britanie în anii ’90 (jurnalism, respectiv inginerie și management de proiect) și, potrivit datelor din Monitorul Oficial, își au în prezent domiciliul din acte la aceeași adresă, într-una dintre cele mai bogate suburbii ale Atenei, Ekali, unde dețin locuințe miliardari eleni precum Spiros Latsis (EFG International, Paneuropean Oil), Vardis Vardinogiannis (Motor Oil Hellas, Vegas Oil and Gas) sau Andreas Vgenopoulos (Marfin Investment Group).
Georgios Stassis lucrează în grupul Enel din 2007, iar înainte de a deveni country manager pe România, în februarie 2016, a fost director al Enel Green Power pentru zona Europa de Est și Egipt.
CITEȘTE ȘI Google a convins oamenii să se lase scanați pentru 5 dolariDupă cum a relatat Profit.ro, Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participațiile Fondului Proprietatea la subsidiarele locale ale Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian. Enel a înregistrat în primul trimestru din 2019 pierderi de peste 20 de milioane de euro din activitatea de furnizare a energiei în România, pe care o practică prin Enel Energie Muntenia și Enel Energie, evoluția ascendentă a prețurilor angro de pe OPCOM conducând la creșterea cheltuielilor cu achiziția de electricitate de pe bursă.
Potrivit Reuters, care citează presa elenă, Stassis a fost propus recent de ministrul Energiei de la Atena pentru funcția de director general la Public Power Corp (PPC), compania energetică națională a Greciei. Aceasta, care operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție, se confruntă cu mari probleme financiare, având de recuperat facturi restante de 2,4 miliarde euro de la clienții greci, acumulate în perioada crizei datoriei suverane prin care a trecut țara.
Grecia negociază cu creditorii săi internaționali restructurarea PPC, prin vânzarea de participații la rețelele de distribuție, dar și liberalizarea pieței locale de electricitate.