Cât valorează opera Pink Floyd

Cât valorează opera Pink Floyd

Sursa foto: Grzegorz Czapski | dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 19:20

Sony Music s-ar afla în discuții „avansate” pentru a achiziționa drepturile muzicale Pink Floyd la jumătate de miliard de dolari.

Sony Music, care a cheltuit în ultimii ani peste un miliard de dolari pe cataloagele lui Bruce Springsteen, Bob Dylan și drepturile Queen (cu sprijinul unor firme de investiții precum Eldridge Industries) se află în discuții „avansate” pentru a achiziționa drepturile muzicale înregistrate ale grupului Pink Floyd la un preț între 400 și 500 de milioane de dolari, spun surse ale Variety, publicație preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Catalogul Pink Floyd a fost în joc timp de mai mulți ani, cu un preț cerut de 500 de milioane de dolari, iar grupul a fost aproape de o înțelegere în 2022, dar luptele interne dintre membrii formației - în principal din cauza declarațiilor politice controversate ale lui Roger Waters împotriva Israelului și Ucrainei și în favoarea Rusiei - au complicat enorm afacerea și au speriat o serie de pretendenți.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ANAF a colectat în august cu 1,5 miliarde lei peste program și are la opt luni un plus de 3,66 miliarde de lei față de planul de colectare trasat de Finanțe CITEȘTE ȘI ANAF a colectat în august cu 1,5 miliarde lei peste program și are la opt luni un plus de 3,66 miliarde de lei față de planul de colectare trasat de Finanțe

În timp ce detaliile tranzacției sunt neclare - iar reprezentanții grupului și ai Sony au refuzat sau nu au răspuns solicitărilor Variety - dacă prețul este ridicat, așa cum a raportat Financial Times, înseamnă că afirmațiile lui Waters au avut un impact redus asupra prețului; dacă este scăzut, așa cum a raportat Music Business Worldwide, înseamnă că a devalorizat catalogul cu până la 20%. Se spune că alți potențiali pretendenți au fost dezamăgiți de câștigurile anuale ale catalogului.

Membrii principali ai formației, Waters și David Gilmour, s-au certat timp de decenii, făcându-și public reproșuri. Sony nu a confirmat niciodată în mod oficial acordurile sale de catalog, deși cele enumerate mai sus au fost fie relatate pe scară largă de surse informate, fie enumerate ulterior în câștiguri. Cu toate acestea, dacă apare informația că afacerea a fost încheiată, compania se va confrunta probabil cu o furtună de critici pentru plata unei sume atât de mari lui Waters, care a negat vehement că ar fi antisemit, dar a fost destul de neechivoc în ceea ce privește criticile sale feroce la adresa guvernelor Israelului, Ucrainei și Statelor Unite, precum și declarațiile sale ferme de susținere a Rusiei și a lui Vladimir Putin.

EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate

Printre multe alte declarații incendiare, Waters a comparat Israelul cu Germania nazistă și a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina "nu a fost neprovocată". (Concertele lui Waters din 2022 din Polonia au fost anulate din cauza comentariilor sale despre Ucraina vecină). „Ești antisemit până în măduva oaselor", i-a spus soția lui Gilmour, romanciera Polly Samson, lui Waters pe Twitter. "Fiecare cuvânt este demonstrabil adevărat", a adăugat Gilmour. Waters a respins comentariile lor ca fiind "incendiare și extrem de inexacte".

Gilmour a declarat recent pentru revista Rolling Stone că este interesat de o vânzare nu atât din motive financiare, cât "pentru a scăpa de luarea deciziilor și de argumentele care sunt implicate în menținerea grupului", pe care l-a descris ca fiind "visul meu".

Lanțul de cofetării Dulcinella vrea să ajungă la 200 de locații în franciză. Sergiu Diaconu, reprezentantul acționarilor: Obiectivul în 5 ani e să devenim lideri pe piața de cofetărie CITEȘTE ȘI Lanțul de cofetării Dulcinella vrea să ajungă la 200 de locații în franciză. Sergiu Diaconu, reprezentantul acționarilor: Obiectivul în 5 ani e să devenim lideri pe piața de cofetărie

Companiile care au fost aproape de o înțelegere cu grupul în 2022 - Hipgnosis, Warner Music și BMG - au avut toate schimbări de conducere de atunci (și la începutul acestui an, BMG a renunțat la Waters din lista sa ca artist solo). Comentariile lui Waters au fost un factor major în destrămarea acordurilor, deși o serie de alți factori - inclusiv creșterea ratelor dobânzilor, problemele fiscale și scăderea valorii lirei sterline - au jucat, de asemenea, un rol.

Din punct de vedere pur comercial, catalogul Pink Floyd, fără a mai menționa drepturile sale de comercializare, este unul dintre cele mai valoroase din muzica contemporană, cu albume clasice precum „Dark Side of the Moon”, „The Wall”, „Wish You Were Here”, „Animals”, „Meddle”, „Piper at the Gates of Dawn”, „More” și altele. Iar după vânzarea cataloagelor lui Dylan, Springsteen (ambele pentru aproximativ 600 de milioane de dolari), Neil Young, Stevie Nicks, James Brown și mulți alții, este una dintre cele mai profitabile și de dorit cunoscute pe piață. (Membrii - Waters, Nick Mason, David Gilmour și moștenirea regretatului claviaturist Rick Wright - au cu toții între 70 și 80 de ani și se gândesc probabil cum să planifice moștenirea.

viewscnt
Afla mai multe despre
pink floyd
sony