Asocierea KPMG Advisory și KPMG Audit a câștigat, pentru 597.000 lei, fără TVA, licitația organizată de Autoritatea de Suraveghere Financiară (ASF) pentru calcularea tarifului de referință la polițele RCA, care a fost introdus după 19 mai 2017, când plafonarea prețurilor la polițele de răspundere civilă auto obligatorii a fost eliminată. Anterior, cum a anunțat Profit.ro, Ernst&Young a fost actuarul instituției. Contractul a fost atribuit atunci pentru 466.480 lei, fără TVA, pentru o perioadă de 2 ani, de la un estimat de 677.300 lei, fără TVA.
Actuala licitație a fost estimată la 783.684 lei, fără TVA, pentru 3 ani.
“Obiectivele urmărite prin atribuirea acestui contract de achiziție publică sunt analiza calității datelor utilizate în determinarea tarifelor, identificarea principalelor vulnerabilități din perspectiva calității datelor precum și a criteriilor de risc utilizate de către societățile de asigurare, furnizarea de date statistice la nivel de piață și furnizarea unui raport complet de stabilire a tarifelor la nivel de piață care să prezinte principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate și să constituie o bază pentru stabilirea unor practici actuariale viitoare”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
În martie 2017, ASF a anunțat că a elaborat un pachet de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor.
Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le-a avut în vedere s-a numărat stabilirea tarifelor de referință, introducerea în legislație a conceptului “client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relația asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum și derularea unor activități susținute de informare publică și de educație financiară pe tema polițelor RCA.
“Ca urmare a necesității sporite pe piața asigurărilor din România cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor de produse de asigurare, precum și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp, au fost implementate inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate revine ASF, conform articolului 18, aliniatul (2) din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF”, se spune în caietul de sarcini al licitației.
CITEȘTE ȘI Linia de sortare a Poștei Române pentru dezvoltarea serviciilor de curierat rapid mai așteaptă. Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitațieÎn luna mai 2017, ASF a anunțat primele tarife de referință pentru polițele RCA, cuprinse între 500 și peste 7.300 lei, stabilind astfel un reper pentru tarifele de primă aferente acestor polițe.
Tarifele de referință au un caracter orientativ și sunt calculate pe baza datelor cu privire la polițe (perioada 2012 - 2016) și la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizați să practice RCA.
Tarifele sunt structurate în funcție de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.
Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de 3,98 miliarde de lei în 2019, în creștere cu 6,5% față de anul precedent, dintr-un total de aproximativ 11 miliarde de leila nivelul întregii industrii de profil.