Generalul Marcel Opriș iese, după 1 an, din acționariatul subsidiarei unei companii condusă de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului. Opriș: Vom continua colaborarea, dar sub un alt statut

Generalul Marcel Opriș iese, după 1 an, din acționariatul subsidiarei unei companii condusă de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului. Opriș: Vom continua colaborarea, dar sub un alt statut
scris 13 dec 2018

Generalul Marcel Opriș, fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din ultimii aproape 13 ani, trecut în rezervă în vara anului 2017, iese după 1 an din acționariatul subsidiarei locale a companiei israeliene CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori, intrată în România în decembrie anul trecut, cesionându-și toate acțiunile. Contactat de Profit.ro, generalul Opriș nu a dorit să comenteze motivele ieșirii din acționariat, precizând însă că va continua să sprijine compania cu un alt statut.

În urmă cu un an, Profit.ro anunța că CymbIoT  a intrat pe piața din România, pentru supravegherea operațiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriș. Compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert.

Urmărește-ne și pe Google News

Opriș deținea 25% din subsidiară. Acum, el și-a cesionat toate acțiunile către un alt acționar, Cosmi Mihaela.

Totodată, capitalul social a fost majorat cu 200 lei, la 1.200 lei, suma de 60 de lei reprezentând aportul directorului general al firmei, Sorin Ionuț Barbu, care a devenit astfel acționar CymbIoT Solutions cu 5%.

Lenovo va dubla numărul angajaților din România, subsidiara va deveni cel mai mare hub de cercetare și dezvoltare din Europa CITEȘTE ȘI Lenovo va dubla numărul angajaților din România, subsidiara va deveni cel mai mare hub de cercetare și dezvoltare din Europa

Barbu deține acțiuni la 8 firme, printer care Seaview Media și Seaview Advertising, potrivit www.termene.ro. În 2013, Direcția Națională Anticorupție (DNA) informa că acesta se află sub urmărire penală în cadrul procedurii insolvenței Realitatea Media.

Denumită anterior Ensura Command & Control, CymbIoT și-a început activitatea în 2013, furnizând servicii care integrează și gestionează rețelele IoT (Internet of Things) și sistemul de management video (VMS), prin fuziunea datelor și operațiunilor din sistemele existente și noi într-o singură platformă și interfață. Compania este implicată și în proiecte smart city, care au început să fie aplicate în România de diferite administrații locale, furnizând soluții pentru iluminat și semaforizare stradală sau servicii de intervenție, ca și de prevenire a inundațiilor prin monitorizarea fluxurilor de apă

Printre partenerii companiei israeliene se numără Intel, Samsung, HP, Canon, Sony sau IBM.

Compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul maior Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert.

Cu birouri în Singapore, compania a decis anul trecut să intre și în România, cu un birou care "va conduce calea deschiderii de noi piețe în Europa".

Iancu Guda: Creșterea puternică a stocurilor companiilor e semn că ne apropiem de o recesiune CITEȘTE ȘI Iancu Guda: Creșterea puternică a stocurilor companiilor e semn că ne apropiem de o recesiune

"CymbIoT își așază vagonul în cea mai rapidă economie a Europei. În prima jumătate a anului 2017, economia României s-a extins cu un ritm de creștere de 5,8 procente, potrivit New York Times. În România, aceasta înseamnă investiții masive în tehnologii și industrii noi și emergente", era argumentul avansat de companie.

Contactat în decembrie 2017 de Profit.ro, Opriș a afirmat că discuțiile cu israelienii pentru această afacere au fost inițiate în septembrie, când i-au fost prezentate produsele companiei și a fost convins de acestea.

"M-au contactat, au prezentat produsele și am considerat că merită promovate datorită tehnologiilor utilizate și filosofiei care stă la baza acestor produse informatice de comandă și control pentru procesarea informațiilor furnizate de senzori. Nu cunosc un produs similar prezent în piața românească. Practic, dacă este utilizat, se creează posibilitatea managementului unitar al mediului care este gestionat prin senzori inteligenți. Este o provocare pentru mine în a promova sisteme inteligente care oricum vor apărea și în România", susținea fostul șef al STS.

El mai afirma că un argument pentru a se implica în afacere îl constituie faptul că firma israeliană "nu a avut niciun contract cu entități publice in România și nu i-am cunoscut (pe cei implicați în compania israeliană - n.r.) în perioadele în care eram în funcții publice".

“Compania din Israel era prezentă în România prin participarea la câteva conferințe pe tema smartcity și o cooperare cu un mare operator de telecomunicații privat”, afirma atunci Opriș.

Tranzacție în IT: Avitech, care a realizat sistemele de vot electronic din Parlament și a legat la internet peste 2.440 de școli, preia Eltek Distribution, cu afaceri anul trecut de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT: Avitech, care a realizat sistemele de vot electronic din Parlament și a legat la internet peste 2.440 de școli, preia Eltek Distribution, cu afaceri anul trecut de 10 milioane lei

Mai spunea că nu el conduce subsidiara din România și că are “mai degrabă un rol reprezentativ și de orientare-consultant”. CymbIOT îl prezintă însă ca fiind președintele Consiliului de Administrație al companiei locale, care conduce noua afacere.

"CymbIoT România, noua noastră afacere, este gata să profite de oportunități interesante, condusă de generalul experimentat Marcel Opriș în calitate de președinte al Consiliului. De la lungul său serviciu în industria de telecomunicații și de la funcția de Director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Generalul Opriș cunoaște piața TELCO a României în interior și exterior și are o experiență incomparabilă de navigare prin aceasta. Împreună suntem încrezători că putem crește și reuși, oferind soluții inteligente, eficiente și sigure pentru IOT în România și în restul Europei", este mesajul companiei.

În discuția cu Profit.ro, Opriș spunea că experiența managerială la conducerea STS îi va fi utilă, dar că mizează mai mult pe cea profesională, adăugând: "Exclus «tunuri» comerciale!".

"Ca orice companie comercială, dorește să vândă. Dacă eu voi contribui la această dorință a lor, sigur sistemele care se vor instala vor fi adaptate nevoilor din România, inclusiv limba folosită în interfețele utilizate va fi româna. Mă voi asigura că sistemele sunt solide, perfect funcționale și sustenabile cu specialiști români, angajați ai firmei din România, în consens cu reputația mea profesională. Am rezervat dreptul de a solicita maximă seriozitate și calitate pentru produsele pe care le promovez și vă asigur că așa va fi. Exclus «tunuri» comerciale! Experiența managerială la conducerea STS îmi va fi utilă, dar mizez mai mult pe cea profesională", susținea atunci Opriș.

Născut în 1958 și absolvent al Facultății de Electronică și Informatică din Academia Tehnică Militare din București, Marcel Opriș a fost numit director general al STS, cu rang de secretar de stat, în decembrie 2005. El lucra în sistemul STS din 1997.

Ulterior, a fost avansat în grad de trei ori: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidențial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, și general cu patru stele, printr-un decret prezidențial din 30 noiembrie 2011, toate în mandatul prezidențial al lui Traian Băsescu.

Printr-un decret din 18 decembrie 2010, a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României", în grad de ofițer, pentru “rezultatele remarcabile obținute în organizarea și coordonarea STS".

În vara acestui an a fost trecut în rezervă, la cererea sa.

Potrivit www.termene.ro, CymbIoT Solutions a consemnat în 2017 un profit net de 5.239 lei la afaceri de 44.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cymbiot
opris
actionariat