Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar rămâne în arest preventiv. Decizia Curții de Apel București este definitivă

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar rămâne în arest preventiv. Decizia Curții de Apel București este definitivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2017

Curtea de Apel București a admis, vineri, contestația procurorilor DNA și a decis, definitiv, ca fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, să rămână în arest preventiv după ce Tribunalul București a hotărât, pe 17 martie, ca inculpatul să fie cercetat sub control judiciar.

“Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 17.03.2017 pronunțată de Tribunalul București. Desființează în totalitate încheierea atacată și rejudecând în fond: Respinge ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar, formulată de inculpatul Blejnar Sorin. Definitivă”, se arată în decizia de vineri a Curții de Apel București.

Urmărește-ne și pe Google News

Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar este în arest preventiv din 8 noiembrie 2016, în dosarul în care a fost trimis în judecată, în 16 decembrie, pentru trafic de influență, cauză care în prezent este în procedură de cameră preliminară la Tribunalul București, scrie News.ro.

Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar ar fi acceptat din partea omului de afaceri Horațiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.

În schimbul banilor, Blejnar i-ar fi cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziții și investiții publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, să primească acele contracte.

În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar și subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceștia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă, lui Blejnar i-ar fi revenit 12.513.894 de lei, respectiv aproximativ trei milioane de euro, au scris procurorii în actul de sesizare a instnaței.

Iohannis a promulgat noua lege privind profesia de avocat, care exceptează de la perchiziții comunicările cu clienții CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat noua lege privind profesia de avocat, care exceptează de la perchiziții comunicările cu clienții

Anchetatorii susțin că Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociați sunt cu precădere cetățeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la societatea în favoarea căreia a intervenit pentru câștigarea a două contracte cu ANAF.

Fostul director de achiziții și investiții publice din ANAF Dan Stroe le-a spus procurorilor DNA Ploiești că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul lui Blejnar. Potrivit unor surse judiciare, banii i-ar fi fost duși lui Blejnar în cutii de hârtie de copiator.

Sorin Blejnar are o condamnare de cinci ani de închisoare primită, în 9 iunie 2016, la Curtea de Apel București, în dosarul “Motorina”, dar aceasta nu este definitivă, contestația fiind în prezent judecată la instanța supremă.

În același dosar au fost condamnați atunci Radu Nemeș la nouă ani de închisoare, soția acestuia, Diana Nemeș, la șapte ani și fostul șef al vămilor Viorel Comăniță la cinci ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, și de fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu, printre alții.  

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
sorin blejnar