Proiecția de buget realizată de managementul Eximasig, companie controlată indirect de stat, anticipează pentru acest an o creștere a subscrierilor cu 28% față de 2017, când primele au avansat cu 10,4%, la 12,8 milioane de lei.
Bugetul pe 2017 prevedea un avans al primelor de 80%, dar lipsa proiectelor de infrastructură ale statului a tăiat puternic din ținta de subscrieri ale asigurătorului.
“Asigurările de garanții rămân și în 2018 principala clasa de asigurări pe care compania se va concentra, susținută de asigurările de bunuri, de răspundere civilă, astfel încât Eximasig România să poată oferi pachete complete de protecție pentru clienții săi corporate”, se arată într-un document al asigurătorului analizat de Profit.ro.
Asigurările de garanții au cumulat anul trecut subscrieri de 8,92 milioane de lei și vor atinge în acest an 11,1 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. "Nu este de vânzare, momentan", răspunde Eximbank investitorilorDe asemenea, asigurările de incendiu și calamități naturale vor genera subscrieri de 4,1 milioane de lei, iar cele de răspundere civilă un milion de lei.
În total, subscrierile companiei vor cumula 16,2 milioane de lei în acest an și, potrivit proiecției bugetare, vor atinge 18,7 milioane de lei în 2019 și 21,4 milioane de lei în 2020.
“În vederea realizării obiectivelor societății vor fi implementate următoarele linii strategice, respectiv dezvoltarea portofoliului prin elaborarea de produse noi destinate parteneriatelor de tip fronting și co-brand, dezvoltarea parteneriatelor încheiate cu brokerii de asigurare, demararea de parteneriate cu autorități publice locale și centrale și organizații profesionale, dezvoltarea de produse bancassurance pentru o serie de bănci (sau IFN-uri), implementarea de parteneriate de tip fronting și vânzare online și monitorizarea activității și raportare rezultatelor către părțile interesate”, se arată în document.
În 2017, brokerii au adus 90% din volumul primelor subscrise.
CITEȘTE ȘI Bilanț Eximasig în 2016: pierderile au crescut de peste 20 ori, subscrierile au scăzut cu 35,6%Planul de afaceri al companiei, se mai spune în document, este “analizat și completat în așa fel încât” profitul mediu estimat pentru perioada 2018 – 2021 să asigure un randament mediu al capitalului de cel puțin 4,5%.
Managementul companiei și-a mai propus în acest să mențină valoarea Eximasig cel puțin la nivelul înregistrat la finele anului 2016.
În raportul aferent anului 2016 al acționarului majoritar al asigurătorului, Eximbank România, se afirma că valoarea investiției în “filiala Eximasig” s-a înjumătățit, pe fondul unor pierderi cumulate în perioada 2010 – 2016 de peste 48 milioane de lei.
“Banca deține participația în sumă de 61,353 milioane de lei în Compania de Asigurări - Reasigurări Exim România (Eximasig), reprezentând 97,05% din capitalul social al acesteia. Testele de depreciere efectuate de bancă pentru 31 decembrie 2016 au relevat existența unor indicii de depreciere, valoarea deprecierii investiției în filiala Eximasig fiind în suma de 31,921 milioane de lei”, se arată în document.
După pierderi în fiecare an de la înființare, în 2017 a închis anul trecut pe plus, profitul net fiind de 212.857 lei, cu toate că asigurătorul a prevăzut o pierdere de 350.000 lei.
Rezultatul pozitiv este efectul creșterii veniturilor netehnice ale companiei, respectiv al veniturilor din afara activității de bază a companiei, subscrierea de polițe, precum și al diminuării unor cheltuieli, cum ar fi cele cu personalul (-11%), cu protocolul (-22%) și cu deplasările (-43%).
CITEȘTE ȘI Renomia SRBA, controlat de cel mai mare intermediar de asigurări din Cehia, și-a fixat să atingă 25 milioane euro în România și să intre în Top 10 brokeri de asigurare, negociind deja și achizițiiPe de altă parte, contul tehnic al companiei, documentul care reflectă rezultatele companiei din activitatea de subscriere (emitere) a polițelor, arată o pierdere de 365.820 lei, de la 19,64 milioane de lei în 2016.
Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.
Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Acționarul majoritar este Eximbank, cu peste 93% din titlurile asigurătorului.
Eximbank este controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate în anii precedenți, acționarii asigurătorului au hotărâr, în luna mai 2017, diminuarea capitalului social cu 50%, la 18,2 milioane de lei, operațiune urmată de contractarea unui împrumut de 20 milioane de lei de la Eximbank, convertibil ulterior în acțiuni.
La finele anului trecut, capitalul social a rămas neschimbat pentru că Registrul Comerțului a refuzat să înregistreze operațiunea. Eximasig a contestat în instanță decizia Registrului Comerțului, dar cererea a fost respinsă. Asigurătorul are posibilitatea să atace cu apel decizia Tribunalului București.