EXCLUSIV Falimentul City Insurance a împins veniturile brokerilor din intermedierea polițelor RCA și CASCO peste pragul de un miliard de lei, o premieră la nivelul pieței

EXCLUSIV Falimentul City Insurance a împins veniturile brokerilor din intermedierea polițelor RCA și CASCO peste pragul de un miliard de lei, o premieră la nivelul pieței
scris 28 mar 2022

Veniturile brokerilor din activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale, care include polițele RCA și de răspundere a transportatorului (CMR), au crescut cu 41,6% în 2021, la 792,05 milioane de lei, de la 559,4 milioane de lei în anul precedent, potrivit datelor ASF transmise pentru Profit.ro. În primele 9 luni ale anului 2021, veniturile brokerilor pentru activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale (RCA + CMR) au avansat cu 22,48%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De asemenea, brokerii au încasat 350,3 milioane de lei din distribuția polițelor auto facultative CASCO (clasa 3 de asigurări generale), de la 314,1 milioane de lei în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

În total, intermedierea polițelor auto RCA și CASCO, plus CMR, a adus brokerilor venituri de 1,14 miliarde de lei, cifra fiind o premieră în ultimii 31 de ani, de la 873,4 milioane de lei în 2020 și 801,66 milioane de lei în 2019.

Creșterea puternică a veniturilor brokerilor se explică prin retragerea, începând cu 17 septembrie 2021, a autorizației de funcționare a City Insurance, liderul pieței asigurărilor și cel mai mare jucător RCA, cu o cotă de peste 45%, fapt ce a determinat majorarea tarifelor practicate de ceilalți asigurători emitenți de polițe RCA. Practic, după anunțul ASF, tarifele RCA s-au dublat. Prin dublarea prețurilor, și veniturile brokerilor au crescut.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Potrivit datelor ASF, în ultimul trimestru al anului 2021 comisionul mediu al brokerilor pentru activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale (RCA + CMR) a fost de 13,1%, față de 14,48% în perioada octombrie - decembrie 2020.

Pe de altă parte, la nivelul anului 2021, comisionul mediu al brokerilor pentru activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale (RCA + CMR) a fost de 14,25%, comparativ cu 14,57% în 2020.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Reprezentanții mai multor brokeri susțin că, după ieșirea din piață a City Insurance, ceilalți asigurători au diminuat comisioanele pentru intermedierea polițelor RCA, în prezent nivelul mediu situându-se undeva între 9% și 11%.

"Brokerii transmit către ASF comisioanele practicate pentru clasa 10, care nu sunt defalcate pe RCA și CMR. În cazul CMR, comisionul brokerilor este mai ridicat față de cel practicat la polițele RCA, fapt ce trage în sus media comisionului pe clasa 10", a explicat pentru Profit.ro reprezentantul unui broker.

Ponderea brokerilor în veniturile asigurătorilor se apropie de 70%, conform datelor publice.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

În a doua parte a luni februarie a acestui an, ASF a transmis Ministerului Finanțelor Publice o propunere de hotărâre de guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, pentru o perioadă de 6 luni, plus plafonarea comisionului brokerilor la polițele RCA la 5%.

"În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul ASF a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative", a motivat președintele ASF, Nicu Marcu, inițiativa instituției.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Reacția brokerilor nu s-a lăsat așteptată. Președintele UNSICAR, Dorel Duță, a declarat că propunerea de plafonare a comisioanelor brokerilor la polițele RCA va afecta grav piața de distribuție de asigurări, în cadrul căreia își desfășoară circa 40.000 de persoane, mulți dintre aceștia urmând să renunțe la această activitate. În acest context, potrivit reprezentantului asociației profesionale a brokerilor (UNSICAR), distribuția în localitățile cu mai puțin de 30.000 de locuitori va fi afectată.

La rândul său, președintele de onoare al Patronatului Brokerilor de Asigurare (PRBAR), Viorel Vasile, a afirmat că plafonarea comisionului încasat de brokeri la 5% va duce la intrarea în șomaj a 20.000 de distribuitori de asigurări.

Nici asigurătorii nu sunt mulțumiți de propunerea ASF. Alexandru Ciuncan, directorul general al UNSAR, asociația profesională a asigurătorilor, a atras atenția că propunerea ASF nu este cea mai bună soluție pentru piața asiguratorilor din domeniu și a afirmat că alte măsuri sunt necesare pentru scăderea tarifelor din piață. Detalii AICI.

În 2021, conform datelor preliminare, piața asigurărilor a crescut cu aproape 25%, la 14,3 miliarde de lei, cel mai bun rezultat din ultimii 31 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
brokeri
comisioane
venituri
cmr