EXCLUSIV Brokerii au intermediat 70% din polițele emise de asigurători. Schimbări în clasament: Safety și-a consolidat poziția, Destine Broker a devansat Marsh

EXCLUSIV Brokerii au intermediat 70% din polițele emise de asigurători. Schimbări în clasament: Safety și-a consolidat poziția, Destine Broker a devansat Marsh
scris 24 mai 2022

Societățile de brokeraj în asigurări au intermediat anul trecut aproape 70% din polițele emise de asigurători, iar cota primilor 10 intermediari a atins 50% din total industrie, de la 46,93% în 2020 și 42,14% în 2014. Astfel, potrivit datelor analizate de Profit.ro, volumul primelor distribuite a avansat cu aproape 26% față de 2020, de la 7,86 miliarde de lei la 9,91 miliarde de lei în 2021.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pe segmentul asigurărilor generale, cota brokerilor a depășit 82%, diferența revenind polițelor de viață.

Urmărește-ne și pe Google News

Liderul pieței de profil a rămas Safety Broker, cu o cotă pe piața asigurărilor generale și de viață de 8,26%, potrivit datelor ASF transmise Profit.ro. Brokerul și-a sporit ponderea cu 0,89 puncte procentuale, de la 7,37% în 2020.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Locul doi a revenit Destine Broker, cu o pondere de 6,84%, de la 5,72% în 2020, compania depășind Marsh Broker, care ocupa a doua poziție de câțiva ani. Cota Marsh Broker a coborât cu aproape un punct procentual, de la 7,33% la 6,4%.

Inter Broker a urcat pe locul 4 și deține o cotă de 6,06%, de la 5,17% în 2020, și a devansat Transilvania Broker, a cărui pondere a fost de 6,02%, comparativ cu 5,37% în 2020.

La începutul anului 2021, Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a sesizat ASF și Consiliul Concurenței cu privire la o acțiune declanșată de Transilvania Broker de Asigurare, pe care a apreciat-o drept concertată la nivelul întregii piețe de intermediari, susținând că firma ar fi transmis adrese scrise către toți asistenții în brokeraj ai tututor celorlalți intermediari principali și către toți agenții de asigurare ai asigurătorilor, cu invitația de a se alătura companiei.

În replicăTransilvania Broker a susținut că a transmis scrisori către aproximativ 1.000 de asistenți în brokeraj, cu scopul de informare, și nu de recrutare, a declarat atunci pentru Profit.ro Dan Niculae, directorul general al brokerului și unul dintre acționarii principali.

Următoarele 5 locuri revin DAW Mamagement Broker de Asigurare - 4,47%, Campion Broker - 4,11%, Unicredit Insurance Broker - 2,88%, Millenium Insurance Broker - 2,35% și Porsche Broker - 2,23%. Millenium Insurance Broker se pregătește să listeze acțiunile la Bursa de Valori București, informație publicată în premieră de Profit.ro. Detalii AICI și AICI.

Roșu, ASF: Piața asigurărilor ar putea trece în acest an, în premieră, de pragul de 3 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Roșu, ASF: Piața asigurărilor ar putea trece în acest an, în premieră, de pragul de 3 miliarde de euro
Creșterea ponderii brokerilor în volumul primelor subscrise de asigurători a condus și la majorarea veniturilor intermediarilor. Astfel, veniturile jucătorilor de profil din activitatea de intermediere în asigurări au atins 1,737 milioane de lei, în urcare cu 24,56% față anul 2020 (1,395 miliarde de lei). Jumătate din veniturile brokerilor a fost generată de distribuția polițelor RCA.
 
Avansul puternic al veniturilor brokerilor se explică prin retragerea, începând cu 17 septembrie 2021, a autorizației de funcționare a City Insurance, liderul pieței asigurărilor și cel mai mare jucător RCA, cu o cotă de peste 45%, fapt ce a determinat majorarea tarifelor practicate de ceilalți asigurători emitenți de polițe RCA. Practic, după anunțul ASF, tarifele RCA s-au dublat. Prin dublarea prețurilor, și veniturile din comisioane ale brokerilor au crescut.
PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

În ultimul trimestru al anului 2021 comisionul mediu al brokerilor pentru activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale (RCA + CMR) a fost de 13,1%, față de 14,48% în perioada octombrie - decembrie 2020.

Pe de altă parte, la nivelul anului 2021, comisionul mediu al brokerilor pentru activitatea de distribuție pe segmentul clasei 10 de asigurări generale (RCA + CMR) a fost de 14,25%, comparativ cu 14,57% în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
brokeraj
asigurari