Ericsson România pierde procesul cu un fost angajat, concediat pe motiv că firma are rezultate negative. El a demonstrat contrariul cu cifrele transmise de companie la Finanțe

Ericsson România pierde procesul cu un fost angajat, concediat pe motiv că firma are rezultate negative. El a demonstrat contrariul cu cifrele transmise de companie la Finanțe
scris 7 aug 2018

Un fost salariat al Ericsson Telecommunications România, concediat cu argumentul pentru că, printre altele, societatea se confruntă cu rezultate financiare negative, a reușit să conving instanța de contrariu, avocatul acestuia prezentând cifrele transmise de companie la Ministerul Finanțelor și care indicau că afacerile și profitul net ale subsidiarei locale a grupului suedez Ericsson au crescut în 2015 și 2016.

Avocatul fostului angajat a susținut în fața instanței, printre altele, că “nu pot fi primite în susținerea cauzei reale și serioase a necesității desființării postului contestatorului nici pretinsele rezultate financiare negative arătate în decizia de concediere, câtă vreme, așa cum rezultă din situațiile financiare publicate pe pagina web a Ministerului Finanțelor Publice, în anul 2015, comparativ cu anul 2014, societatea a înregistrat o creștere a profitului net cu 74,55%, de la 7.499.521 de lei la 13.090.656 de lei, iar în anul 2016, comparativ cu anul 2015, compania a înregistrat o creștere a profitului net cu 144,16%, de la 13.090.656 de lei la 31.962.565 de lei”.

Urmărește-ne și pe Google News
Ericsson România pierde iar în fața unui fost angajat, pe care trebuie să-l reangajeze și să-i plătească salariile din urmă CITEȘTE ȘI Ericsson România pierde iar în fața unui fost angajat, pe care trebuie să-l reangajeze și să-i plătească salariile din urmă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Instanța a constatat că motivele economico-financiare invocate de companie nu demonstrează legitimitatea măsurii concedierii reclamantului, în condițiile în care acestea nu sunt susținute prin probe.

“Intimata nu a produs nicio dovadă concludentă în sprijinul tezei pe care tinde să o acrediteze, referitoare la situația economico-financiară dificilă și la nevoia reală de reorganizare a societății, și nu la nivelul unui anumit department din cadrul acesteia. Se reține că potrivit indicatorilor situației financiare la nivelul datei de 31.12.2016, pârâta a înregistrat un profit de 31.962.565 lei, în creștere față de anul 2015, și sub aspectul financiar dar și prin raportare la numărul mediu de salariați în creștere de la 2.293 în anul 2015 la 2.840 în anul 2016”, se arată în motivarea instanței consultată de Profit.ro.

Fostul angajat Ericsson România, care ocupa postul de Team Leader Field Support (Șef Formație Operațională Telecomunicații), a fost anunțat în iunie 2017 că va fi concediat începând cu 1 noiembrie 2017, pentru motive ce nu țin de salariat, ca urmare a concedierii colective și a desființării postului ocupat.

În motivarea deciziei de concediere, angajatorul a invocat decizii ale administratorilor Ericsson România din aprilie și iunie 2017, prin care a fost aprobat un program de restructurare a companiei și, respectiv, punerea în practică a acestuia.

EXCLUSIV Ericsson transferă către două firme mentenanța liderului Orange România. Una îl are ca acționar pe Dan Bedros, fost șef Alcatel Lucent România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ericsson transferă către două firme mentenanța liderului Orange România. Una îl are ca acționar pe Dan Bedros, fost șef Alcatel Lucent România

Reorganizarea internă a subsidiarei locale a grupului suedez a fost determinată, printre altele, de “contextul economic actual ce impune prudență în gestionarea costurilor, creșterea eficienței operaționale și adaptarea structurilor organizatorice la volumele de activitate existente”, “scăderea semnificativă a profitabilității generate în derularea contractelor de prestări servicii încheiate cu clienții de portofoliu, care a dus la o pierdere, înregistrându-se o valoarea a profitului operațional de -22,6% pe zona de servicii integrate (managed services)” și “procesul de reorganizare a Ericsson la nivel global din cauza rezultatelor financiare în scădere în ultimii ani, generate de scăderea pieței telecom, precum și alinierea la noile tendințe tehnologice ale pieței”, precum și “scăderea numărului de proiecte în desfășurare și a valorii corespunzătoare, precum și estimările pe termen scurt față de previziunile anterioare, care conclud la imposibilitatea de a reloca oamenii pe noi oportunități”.

În vara anului trecut, grupul Ericsson a trecut pe pierdere, rezultatele financiare fiind erodate de vânzările de broadband mobil și de rețele, și a anunțat intensificarea măsurilor de reducere a costurilor, sperând să reducă anual cheltuielile cu cel puțin 10 miliarde de coroane, de la jumătatea anului trecut. În acest sens, grupul a anunțat concedierea a circa 3.000 de persoane și închiderea unor fabrici din Suedia. De asemenea, a anunțat totodată că își va reduce personalul în toată lumea. În 2014, grupul suedez anunțase deja o reducere cu nouă miliarde de coroane suedeze (1,1 miliarde de dolari) a cheltuielilor. 

Tribunalul București, unde a fost judecat dosarul, a apreciat că decizia de concediere a întrunit, sub aspectul legalității, toate condițiile necesare a fi îndeplinite în mod obligatoriu, potrivit dispozițiilor din Codul Muncii.

Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro CITEȘTE ȘI Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro

În schimb, în privința temeiniciei deciziei de încetare a contractului individual de muncă, instanța a apreciat că procedura de selecție a personalului în vedere concedierii nu a fost conformă cu dispozițiile legale din Codul Muncii.

Astfel, potrivit dispozițiilor articolului 69, aliniatul 3 din Codul Muncii, criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplică pentru departajarea salariaților după evaluarea realizării obiectivelor de performanță.

“Cu privire la evaluarea realizării obiectivelor de performanță în ceea ce îl privește pe contestator, se reține de către instanță împrejurarea potrivit căreia în decizia de concediere s-a utilizat o formulare laconică, imprecisă, din care nu rezultă care a fost în mod concret rezultatul acestei evaluări și care a fost poziția pe care contestatorul s-a plasat în raport de alți salariați supuși aceleiași proceduri. Se menționează în decizie expresia «rezultatele obținute la evaluarea performanței pe baza obiectivelor de performanță și la evaluarea competențelor profesionale pe baza testelor de specialitate», fără a se oferi amănunte și detalii concrete ale procedurii urmate, ale rezultatului concret obținut de contestator, astfel încât legalitatea și temeinicia deciziei să poată fi analizată în cadrul procedurii judiciare, din perspectiva prevederilor legale incidente în materie”, se arată în motivare.

Oferta Ericsson pentru rețeaua de TV digitală a Radiocom, exclusă din procesul de reevaluare CITEȘTE ȘI Oferta Ericsson pentru rețeaua de TV digitală a Radiocom, exclusă din procesul de reevaluare

Judecătorii au constatat că, deși postul ocupat de contestator a fost desființat și nu se mai găsește în structura organizatorică a Ericsson România, la nivelul companiei s-a creat un nou post, în aceeași arie de activitate, dar cu atribuții extinse, respectiv Team Leader Field Suport, ocupat de către un alt angajat al companiei de la 1 iulie 2017.

“Din analiza comparativă a fișelor de post aparținând contestatorului și angajatului numit în postul Team Leader Field Suport rezultă elemente de identitate prin raportare la elementele referitoare la «scop», «atribuții și responsabilități principale», «cerințele postului», «superior ierarhic»”, se afirmă în motivare.

În acest context, Tribunalul București a hotărât, la 8 iunie, să anuleze decizia de concediere a fostului angajat Ericsson România.

“Admite cererea de chemare în judecată. Anulează decizia de concediere nr. 789/30.10.2017. Dispune reintegrarea reclamantului în functia și postul detinut anterior concedierii. Obligă pârâta la plata unei despăgubiri egală cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data desfacerii contractului de munca și până la efectiva reintegrare. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 2.800 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti. Pronunțată la 08.06.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia instanței.

Acord: Vodafone România va lansa servicii de internet fix și TV folosind rețeaua de fibră optică a Telekom din zonele urbane. În urmă cu 2 ani, și Orange a semnat un acord CITEȘTE ȘI Acord: Vodafone România va lansa servicii de internet fix și TV folosind rețeaua de fibră optică a Telekom din zonele urbane. În urmă cu 2 ani, și Orange a semnat un acord

Decizia instanței a fost atacată cu apel de Ericsson România la 31 iulie. Primul termen nu a fost programat.

Ericsson Telecommunications România este parte a grupului suedez Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații.

Euroweb: Condițiile de concurență pe piața telecom au devenit extrem de dificile. Au fost introduse măsuri pentru a limita pierderile excesive, evitând dizolvarea . UPDATE Precizările Euroweb CITEȘTE ȘI Euroweb: Condițiile de concurență pe piața telecom au devenit extrem de dificile. Au fost introduse măsuri pentru a limita pierderile excesive, evitând dizolvarea . UPDATE Precizările Euroweb

Anul trecut, la afaceri de peste 24 miliarde de dolari, grupul a consemnat o pierdere de 4,21 miliarde de dolari, de la un profit net de 230 milioane de euro în 2016.

În România, afacerile subsidiarei au crescut cu 1,8% în 2017, la 741,58 milioane de lei. În 2012, acest indicator a atins 513,61 milioane de lei.

Profitul net consemnat de companie a scăzut cu 84,3%, la 5 milioane de lei, de la 31,9 milioane de lei în 2016 și 13,1 milioane de lei în 2015.

Numărul mediu de angajați al Ericsson a coborât cu 23,3%, la 2.179, de la 2.840 în 2016 și 2.798 în 2015. În 2013, grupul suedez a avut în România un număr mediu de salariați de 1.726, potrivit datelor de Ministerul Finanețelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ericsson
litigiu
angajat
concediere
instanta
decizie