Grupul austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG), care deține trei companii românești importante, a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere a primelor brute subscrise cu 37,3% în România, până la 266,7 milioane euro, evoluție care menține grupul pe poziția de lider pe piața românească, potrivit rezultatelor financiare publicate, marți, de către grup.
În primul semestru din 2015, VIG a înregistrat prime brute subscrise, indicatorul cheie al afacerilor din asigurări, de 194,2 milioane euro, scrie News.ro.
Comparativ cu primul trimestru al acestui an, când avansul primelor brute subscrise a fost de 41,8%, rata de creștere a afacerilor a încetinit ușor în al doilea trimestru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vienna Insurance Group deține în România companiile de asigurări Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață. În plus, la începutul acestei luni, VIG a semnat un acord de preluare a AXA Life Insurance, filiala din România a grupului francez AXA specializată în asigurări de viață, însă tranzacția se va finaliza doar după obținerea acordului de la autoritatea de concurență.
Potrivit VIG, volumul primelor subscrise de companiile deținute în România a crescut în special ca urmare a avansului de pe segmentul asigurărilor auto.
"Vienna Insurance Group a raportat de asemenea rezultate bune pe piața asigurărilor din România, care timp de mai mulți ani a fost o piață dificilă. Companiile din România ale grupului au raportat o creștere remarcabilă a primelor, de 37,3% în prima jumătate a anului 2016. Acest lucru s-a datorat în principal segmentului asigurărilor auto, care în prezent se îndreaptă într-o direcție bună", se arată în raportul financiar al grupului austriac.
Grupul a obținut în primul semestru în România un profit înainte de impozitare de 3,6 milioane euro, în creștere cu 3,2% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.
Anul trecut, VIG a înregistrat o creștere a primelor brute subscrise cu 26,2% în România, până la 428,6 milioane euro, evoluție în urma căreia și-a majorat cotat de piață până la 23%.
Principalii competitori ai VIG pe piața românească sunt grupul german Allianz (care controlează Allianz-Țiriac), compania italiană Generali și cea franceză Groupama.
Profitul înainte de impozitare al grupului a fost în 2015 de 5,6 milioane euro pe piața românească, în scădere față de nivelul din 2014, de 6,1 milioane euro.
Pentru VIG, 2015 a fost al doilea an la rând de profit în România, după ce în 2013 a înregistrat pierderi de aproape 99 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiileLa nivelul întregului grup, Vienna Insurance Group a înregistrat în primul semestru din acest an prime brute subscrise de 4,9 miliarde de euro, în creștere cu 0,4% față de același interval din 2015, și un profit înainte de taxe de 201,3 milioane euro, mai mic cu 17,5%.
Grupul austriac este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața asigurărilor din Europa de Est, cu afaceri în Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și în state din fosta Iugoslavie și din fosta URSS.
În 2015, companiile controlate de VIG erau lideri de piață în cinci state: Austria, Cehia, Slovacia, România și Macedonia. Pentru Vienna Insurance Group, România esta a patra piață din punctul de vedere al volumului afacerilor, după Austria, Cehia și Slovacia.