Uniunea Europeană a inițiat procedurile legale la OMC împotriva SUA privind tarifele la oțel și aluminiu

Uniunea Europeană a inițiat procedurile legale la OMC împotriva SUA privind tarifele la oțel și aluminiu
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 iun 2018

Uniunea Europeană a lansat procedurile legale la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Statelor Unite ale Americii privind tarifele la importurile de oțel și aluminiu din statele europene, a anunțat comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom.

UE a depus plângere oficială referitoare la tarifele impuse “unilateral și ilegal” de SUA, prima etapă în cadrul procedurii OMC de soluționare a litigiilor. SUA au invocat motive de securitate internă la impunerea tarifelor, argument pe care oficialii europeni l-au respins ca nefiind aplicabil.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, statele membre pregătesc o serie de măsuri de “reechilibrare” în replică la tarifele impuse de SUA, potrivit oficialului UE.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Comisia Europeană analizează taxarea sau limitarea importurilor de oțel, în replică la tarifele anunțate de Trump CITEȘTE ȘI Comisia Europeană analizează taxarea sau limitarea importurilor de oțel, în replică la tarifele anunțate de Trump

Bruxelles-ul estimează că tarifele anunțate de SUA în martie și intrate vineri în vigoare afectează exporturi UE în valoare de 6,4 miliarde de dolari. Suma a fost calculată pe baza volumelor înregistrate în 2017.

Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a anunțat deja că va introduce măsuri reparatorii rapide, printre care taxarea importurilor de bourbon, blugi Levi’s, motociclete Harley-Davidson și de produse alimentare, precum untul de arahide și sucul de portocale.

Lista finală cu bunurile americane care urmează să fie taxate și nivelul tarifelor va fi stabilită până pe 20 iunie.

Între timp, SUA au lansat o investigație similară celei derulate înaintea impunerii tarifelor pentru importurile de oțel și în cazul importurilor auto, comisarul Malmstrom declarând că UE monitorizează cu “atenție” situația.

Separat vineri, UE a depus plângere la OMC împotriva Chinei, acuzând că legislația chineză încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor străine, ceea ce contravine regulilor stabilite de OMC.

“Companiile europene care intră pe piața chineză sunt obligate să ofere entităților chineze drepturi de proprietate sau de folosință asupra tehnologiilor proprii, fiind private de abilitatea să negocieze liber termenii bazați pe condițiile din piață în cazul acordurilor de transfer”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
omc
sua
tarife
otel
aluminiu
plangere
proceduri legale
china