State emergente precum China, India și Brazilia vor avea nevoie de mai mult timp decât s-a estimat inițial pentru a depăși economiile dezvoltate, din cauza întârzierilor înregistrate în acest an, potrivit unei analize a Centre for Economics and Business Research (Cebr), transmite Reuters.
Raportul 2019 World Economic League Table realizat de firma de consultanță este mai pesimist comparativ cu ediția din 2018, scrie News.ro.
”Pe termen mediu, suntem aproximativ la fel de optimiști ca anul trecut, dar anticipăm că drumul spre dezvoltare va fi mai dificil decât am estimat în urmă cu 12 luni”, arată raportul, care pregnozează avuțiile a 193 de țări pănă în 2033.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit estimărilor, China va depăși Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume, în 2032, cu doi ani mai târziu decât se anticipa anterior, din cauza unei politic monetare mai relaxate și a cursului de schimb mai scăzut, potrivit Cebr.
Brazilia va devansa Italia în 2020, nu în 2018.
India va depăși Marea Britanie și Franța, probabil în 2019, posibil în 2020, și nu în 2018, așa cum anticipa anul trecut firma de consultanță.
Marea Britania își va pierde probabil anul viitor locul de a șasea mare economie a lumii, în favoarea Franței, din cauza problemelor provocate de Brexit, dar va recâștiga această poziție în 2023.
Cebr mai anticipează că Irlanda va deveni în 2019 economia cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare din zona euro, dar Brexitul implică un mare risc pentru această estimare.
Efectele războiului comercial dintre SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii, s-au făcut simțite pe piețe în 2018 și au afectat dezvoltarea comerțului mondial.
Creșterea volumului comercial la nivel mondial va fi probabil de 2,99% în 2018, mai puțin de două treimi din avansul înregistrat în 2017, estimează Cebr.
Și un sondaj realizat în octombrie de Reuters în rândul economiștilor a indicat încetinirea creșterii comerțului global în 2019.