Spectrul deflației reapare în China: inflația a continuat să încetinească noiembrie, la doar 0,2%

Spectrul deflației reapare în China: inflația a continuat să încetinească noiembrie, la doar 0,2%
scris 9 dec 2024

Indicele prețurilor de consum, un barometru cheie al vitalității consumului gospodăriilor și al activității economice în cea de-a doua mare economie a lumii, a crescut cu doar 0,2% în luna noiembrie, față de 0,3% în octombrie, potrivit Biroului Național de Statistică (NBS), citat de Reuters.

Această cifră este sub previziunile economiștilor intervievați de agenția Bloomberg (+0,4%), arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Iulian Dumitrescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, luare și dare de mită, fals în declarații de avere CITEȘTE ȘI Fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Iulian Dumitrescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, luare și dare de mită, fals în declarații de avere

Beijingul și-a intensificat planurile de stimulare în ultimele luni în speranța de a stimula activitatea internă și de a alunga odată pentru totdeauna spectrul deflației.

Spre deosebire de inflația ridicată observată în multe țări, China se confruntă cu stagnarea prețurilor, care încetinește creșterea economică și crește valoarea reală a datoriilor sale.

La sfârșitul anului 2023, gigantul asiatic intrase deja în deflație timp de patru luni, înregistrând în ianuarie cea mai puternică scădere a prețurilor de consum din ultimii 14 ani.

De la sfârșitul anului 2022, prețurile „franco fabrică” – adică prețurile fără transport – au scăzut, de asemenea, în mod constant. În noiembrie, acestea au scăzut cu 2,5% de la an la an, după o scădere de 2,9% în octombrie, potrivit BNS.

Coreea de Sud: Președintele Yoon Suk Yeol a primit interdicția de a părăsi țara CITEȘTE ȘI Coreea de Sud: Președintele Yoon Suk Yeol a primit interdicția de a părăsi țara

În ultimele luni, autoritățile au anunțat reduceri ale ratelor dobânzilor, relaxarea restricțiilor privind achizițiile de locuințe și o creștere a plafonului datoriei publice locale.

Însă mulți economiști consideră că este nevoie de o stimulare fiscală mai directă, care să vizeze sprijinirea consumului intern, pentru a susține pe deplin sănătatea economică a Chinei.

„Activitatea s-a stabilizat, dar redresarea nu este suficient de puternică pentru a stimula inflația”, spune Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management, într-o notă.

„Este nevoie de un sprijin fiscal mult mai mare pentru a scoate China din acest mediu deflaționist”, adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie