Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a început o evaluare a fiecărui angajat, iar cine nu a corespuns a fost sancționat, a declarat pentru News.ro directorul general Ciprian Pahonțu, care a precizat că au existat și concedieri în rândul personalului.
”Le facem anual evaluări. Se fac însă și instruiri. Cei care pică evaluările, conform Contractului Colectiv de Muncă, se poate merge până la desfacerea contractului de muncă”, a spus Pahonțu, citat de News.ro.
Romsilva are circa 16.500 de angajați.
"Anul trecut, în urma controalelor interne, au fost aplicate 163 de sancțiuni angajaților Romsilva, din care 41 cu desfacerea contractelor de muncă, fiind aplicate alte 743 de penalizări, în valoare totală de peste 325.000 de lei. În primele nouă luni ale acestui an au fost aplicate 83 de sancțiuni, din care 14 cu desfacerea contractului de muncă, și 250 de penalizări, cu o valoare de aproape 140.000 de lei", a precizat Pahonțu.
”Nu au corespuns, se fac niște criterii. Se merge de la aplicarea unor sancțiuni până la concediere, atunci când obligațiile nu sunt realizate”, a adăugat el.
Reprezentantul Romsilva spune că regia va continua evaluările.
El a vorbit și despre obiectivele pentru anul viitor.
”Planurile Romsilva pentru 2018 sunt foarte ambițioase, pornind de la principala noastră țintă, un management durabil al pădurilor din domeniul public al statului. Evident, conform ultimelor schimbări, atât legislative, pe linie tehnică, mă refer la schimbări în Codul Silvic și a regulamentelor de vânzare, dar și la modificările fiscale, pe care va trebui să le aplicăm de la 1 ianuarie 2018, noi ne-am creionat deja un proiect de buget, dar pe care îl vom prezenta autorităților competente după aprobarea bugetului de stat în Parlament”, spune Pahonțu.
Romsilva va trebui să recolteze o cantitate mai mare de lemn pe care să o pună direct pe piață.
”Provocarea cea mai mare este dată de această schimbare legislativă, de a pune direct pe piață lemn în lucrări de îngrijire, lucrări de igienă, accidentale, dispersată, așa cum prevede legea, direct către populație. Asta înseamnă pentru 2018 un volum de 3 milioane de metri cubi numai din aceste tipuri de lucrări și va trebui să pregătim foarte bine execuția acestora. Capacitatea proprie este undeva între 1,2-1,4 milioane metri cubi și trebuie să pregătim în primul rând achiziția de servicii de prestații silvice (de exploatare masă lemnoasă, n.r.) de către agenții economici autorizați, pentru a putea recolta toată masa lemnoasă aferentă acestora și punerea pe piață către populația care folosește lemn de foc”, adaugă șeful Romsilva.
Pahonțu spune că se va face în perioada următoare o licitație, la care va câștiga cel care oferă cel mai scăzut preț.
”Sper să terminăm împăduririle în două săptămâni, realizăm 14.200 de hectare de regenerări în total în acest an, din care 5.600 de hectare de împăduriri, diferența fiind regenerările naturale. Mai avem vreo 200 de hectare de împădurit, care vor fi terminare în cursul săptămânii viitoare”, a adăugat Ciprian Pahonțu.