România are cea mai mică pondere a persoanelor angajate în sectorul serviciilor din Uniunea Europeană, această categorie reprezentând doar 47% din totalul angajaților, comparativ cu un procent 74% la nivelul blocului comunitar. România ocupă însă prima poziție în funcție de procentul celor care lucrează în domeniul agricol, relevă datele biroului european de statistică Eurostat, aferente anului 2018.
În Olanda, Marea Britanie, Belgia, Malta, Franța, Luxemburg și Danemarca, ponderea celor care lucrează în servicii depășește sau atinge 80% din totalul angajaților. După România, cel mai mic procent al angajaților din servicii, de 56,9%, este observat în Bulgaria.
Pe de altă parte, în România, ponderea persoanelor care lucrează agricultură în totalul angajaților era, anul trecut, de 23%, cea mai mare din UE. România este urmată de Bulgaria și Grecia, unde procentul angajaților din agricultură a fost, anul trecut, de 18%, respectiv 11%.
În funcție de ponderea angajaților din industrie, România ocupă locul 4 în UE, cu un procent de 30%, la egalitate cu Slovenia. Cele mai mari ponderi ale angajaților în sectorul industrial sunt în Cehia (37%), Slovacia (32%) și Polonia (31%).
Totuși, ponderea angajaților în domeniul serviciilor din România aproape s-a dublat comparativ cu anul 2000, când această categorie reprezenta doar 28,1% din total.
La nivel european, ponderea angajaților din servicii, raportat la totalul angajaților, a crescut cu 8 puncte procentuale în perioada 2000-2018, de la 66% la 74%. Procentul agajaților în industria s-a redus de la 26% la 22% în această perioadă, iar ponderea angajaților din agricultură s-a înjumătățit, ajungând de la 8% la doar 4%.
"Trecerea la o economie bazată pe servicii este o tendință petermen lung observată în UE încă din a adoua jumătate a secolului 20. În ceea ce privește valoarea adăugată, serviciile au generat 73% din valoarea adăugată totală în 2018, industria a adus 25%, iar agricultura, 2%", se arată în raportul Eurostat.